- Нове життя - https://nz-ir.com -

«Збережемо лісову красуню»

Таке гасло обрали для свята вшанування ялинки учні НВК «Смологовицька ЗОШ І-ІІ ступенів – дитячий садочок», які входять до шкільного лісництва під керівництвом вчителя біології із піввіковим педагогічним стажем Магдалини Юліївни Пинзеник. Започатковане це розважально-виховне дійство минулого року. 14-грудня післяобідньої пори більшість вихованців шкільного лісництва разом із провідним інженером із охорони праці ДП «Довжанське лісомисливське господарство», головою профспілкового комітету підприємства Павлом Васильовичем Поковба вивісили у шкільному дворі на дерева годівниці для птахів. До речі, ці смерічки – це перша навчальна станція шкільного лісництва.
Саме свято проходило у найбільшому приміщенні навчального закладу, де розміщений природничий музей, і в ньому брали участь практично всі учні школи.
Юні лісівники розповіли своїм друзям із різних класів історію виникнення свята, біологічні особливості ялинки, як хвойної рослини, легенди про цю новорічну красуню та багато іншого, із її дивовижної історії, щог по-справжньому може зацікавити не лише підлітків, а навіть дорослих. До прикладу, у відповідях на конкурсі загадок та вікторини можна було дізнатися, до якого віку живе це дерево та який коштовний камінь воно «народжує».
Від першокласників до учнів 9-го класу, всі учні брали участь і у художніх виступах: танцювали, співали, декламували вірші. Також підготували новорічні композиції як із живими ялинковими гілками, так і з імпровізованими ялинками із пластмасових виробів.

Кожен художній номер, участь у вікторині оцінювалася за дванадцятибальною системою безпристрасним журі, головою якого обрали директора школи Марію Михайлівну Пензеник. Вона й винесла вердикт, за яким перше місце здобули учні 3-А класу, ІІ – 1-А. а три треті розділили між собою, відповідно, – 2-А, 6-го та 8-го. Окрім того, як кращих, грамотами державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство» нагороджені дев’ятикласниця Іванка Шелельо, семикласник Руслан Мочарко та шестикласник Сергійко Шкіря. Ці нагороди та подарунки, які від Святого Миколая отримав директор держлісгоспу Василь Іванович Ледней, дітям вручив за його дорученням Павло Васильович Поковба. Павло Васильович побажав їм щасливих новорічно-різдвяних свят і щоб кожен із дітлахів під живою ялинкою знайшов найбажаніший подарунок. А також пояснив юним смологівчанам що немає ніякого протиріччя в тому, що вони пропагують збереження лісової красуні і присутності її на цих святах. Адже для цього лісівники спеціально закладають плантації, де вирощують ялинки для реалізації.
Допоки основне дійство свята відбувалося у музейній залі, із іншими учнями виховну роботу у дворі школи проводив майстер лісу Великодільського лісництва ДП «Довжанське лісомисливське господарство» Василь Кампо – розповідав про свій, найбільш віддалений обхід, про переважні деревостани, а також про деякі рідкісні рослини, що присутні на тій ділянці лісу.
Перед учнями та іншими учасниками свята Чорнопотіцький сільський голова Юрій Іванович Бабинець розказав про унікальність їх території, важливе значення неповторних місцин для розвитку туризму, а також про роль учнів у цілому та шкільного лісництва «Дубок», зокрема, для виховання екологічної свідомості підростаючого покоління.
На завершення урочистого заходу керівник шкільного лісництва Магдалина Юліївна Пинзеник та директор школи Марія Михайлівна Пензеник розповіли про те, як намічають наступного року відзначити два ювілеї – 40-річчя лісництва та школи.

Марія БОЙКО,
інженер із лісовпорядкування ДП
«Довжанське ЛМГ».