- Нове життя - https://nz-ir.com -

ТРИВАЄ ЛІКВІДАЦІЯ НАСЛІДКІВ НЕГОДИ

У  зв’язку з підвищенням температури та довготривалими опадами у річках Іршавка, Боржава піднявся рівень води, що призвело до виходу їх з берегів, в результаті чого підтоплено більше 300 дворогосподарств та більше тисяча гектарів сільськогосподарських угідь.
З метою запобігання та попередження можливого підтоплення дворогосподарств в Іршавському районі, райдержадміністрація  попереджала,  що на території нашої області пройдуть інтенсивні опади, зокрема, у верхів’ях річки Боржава та низинних районах області 15-16 грудня може випасти до 100 мм. опадів (майже місячна норма), що може призвести до ситуації, яка мала місце у грудні 2010 року.
15 грудня проведено перше засідання штабу з питань запобігання та оперативного реагування на надзвичайні ситуації і пожежі, де затверджено відповідні заходи щодо захисту населення від можливого виникнення надзвичайних ситуацій. Повідомлено всі служби району, органи місцевого самоврядування про можливе підтоплення в районі.
Впродовж 15-16 грудня паводкова ситуація стала погіршуватися, різко почався підйом води на річці Боржава. Найбільше постраждало село Вільхівка, затоплено більше 220 будинків.
У зв’язку з цим, 16 грудня, о четвертій годині ранку, головою райдержадміністрації Олександром Горіним було ініційовано  позачергове засідання штабу, на якому заступник голови райдержадміністрації Мошкола І.І. доповів про ситуацію з підтопленням. У зв’язку з критичністю стану попереджено та мобілізовано всі служби району, попереджено мешканців про можливу їх евакуацію, організовано роботи щодо нарощування тіла дамби мішками з сипучими матеріалами, перекрито рух транспорту на ділянці дороги Мукачово-Рогатин між населеними пунктами Гребля-Вільхівка для попередження дорожньо-транспортних пригод та дано ряд інших доручень відповідним службам.
Цього ж дня, у зв’язку з критичністю ситуації, було проведено ще одне засідання штабу з питань запобігання та оперативного реагування на надзвичайні ситуації і пожежі, де, оцінивши ситуацію, членами штабу було вирішено при потребі забезпечити шкільні автобуси для перевезення відселених громадян, підготувати приміщення для розміщення вказаних громадян, керівникам органів місцевого самоврядування с. Вільхівка та с. В. Раковець, надавати допомогу по розміщенню та забезпеченню питною водою та харчуванням відселених громадян, продовжувати роботи по евакуації (відселенню) громадян з підтоплених житлових будинків, забезпечити перекриття руху транспорту на підтопленій ділянці дороги між с. Гребля та с. Вільхівка, для попередження виникнення дорожньо-транспортних пригод, тримати на  контролі роботи по відселенню громадян, при необхідності надавати допомогу щодо забезпечення питною водою та гарячим чаєм.
Постійно тривала боротьба з стихією, силами Іршавського РВ ДСНС, ДПРЧ №5 та гірського пошуково-рятувального відділення м. Іршава проводилась відкачка води з житлових будинків, колодязів та підвальних приміщень, де було задіяно 24 чол., 6 мотопомп, 2 пожежні автомобілі, 1 електричний насос. Залучено насосну станцію Берегівського МУВГ, яка відкачувала воду із підтопленої території села в русло меліоративного каналу.
Однак жителями села Вільхівка було заблоковано дорогу державного значення Мукачево-Рогатин у звязку з тим, що станція Берегівського МУВГ недостатньо забезпечувала відкачку воду з підтопленої території села. Після цього силами районних та обласних служб було задіяно додатково потужний пожежний автомобіль для відкачки води з підтоплених територій з Хустського району. Внаслідок чого рівень води почав знижуватися. Відкачку води продовжували всю ніч.
Голова адміністрації Олександр Горін особисто контролював хід ліквідації наслідків негоди, виїжджав щодня у село Вільхівка, щоб ознайомитися з ситуацією щодо відкачки води, відвідав найбільш постраждалі дворогосподарства, а також поспілкувався з жителями населеного пункту щодо надання їм першочергової допомоги та вислухав їхні зауваження.
17 грудня, об 10.00 к. ч., повністю поновлено рух на дорозі місцевого значення «Іршава – Виноградів» поблизу с.Заріччя, а після обіду було повністю розблоковано рух на ділянці дороги між с. Гребля та с. Вільхівка, дороги державного значення «Мукачево-Рогатин».
Зранку, 18 грудня, зафіксовано значне зниження рівня води в річках Іршавка та Боржава.
Станом на 8 годину 18 грудня залишалося підтопленими в с. Вільхівка  60 підвальних приміщень та 400 га сільгоспугідь.
с. Заріччя підтоплено 8 дворогосподарств та 320 га сільгоспугідь.
с. Кам`янське підтоплено 25 дворогосподарств та  550 га сільгоспугідь.
с. Сільце: підтоплено 70 га сільгоспугідь.
Наразі активно проводиться робота знезараження колодязів у приватних дворогосподарствах Вільхівки. Вже продезінфіковано близько 35 джерел питної води. Комісіями органів місцевого самоврядування здійснюється подвірне обстеження житлових будинків та встановлюється сума нанесених збитків.
Прес-служба РДА.