- Нове життя - https://nz-ir.com -

МИТЕЦЬ ІЗ ГЛИБИНКИ

Новоселиця… Чудовий куточок села Ільниці.Живуть тут працьовиті, трудолюбиві, добрі і дружні люди. Саме серед цих людей живе творча людина, непересічна особистість, сповнена нових ідей і фантазій – Іван Іванович Чепа.
Нелегким був життєвий і творчий шлях митця.
Дитинство, шкільні роки, розваги з друзями, аж раптом хвороба.Маленький хлопчик переніс три операції, потім дев’ять довгих місяців лікування. Хвороба не припинялась.Іван їде в Крим у санаторій, де продовжує лікування. Саме тут він починає малювати. Поштовхом до малювання став випадок.
Іван не міг ходити, лежав, дивився у вікно на море, до нього підійшов хлопчик. Цей хлопчик дуже гарно малював. Саме тоді Іван взяв олівець і листок, подивився на море і спробував намалювати пейзаж…Все це було, коли хлопчикові було тільки дванадцять років.
Повернувшись із Криму, він продовжував навчатися в школі.Тепер улюбленим заняттям стало малювання.Вчителі підтримували хлопчика, але в житті Івана знову біда – втрата слуху. Попереду у Івана були довгі дні лікування, але навчання не залишав, навчався у середній школі.Вчителі(Біровчак Ю.С., Біровчак Г.І.) бачили здібності юнака, всіляко допомагали йому. Закінчивши школу, Іван Іванович працює на заводі.Разом з Ловска В.В., Іванишинець О.А., Скраль І.В. працював над випуском стінних газет, малював різні карикатури до сатиричних газет. Але щоб добре малювати, потрібні були і хороші знання.
Іван Іванович Чепа вступає до Московського народного університету на заочне відділення.Було важко,втомлювався на роботі,але щоб освоїти ази мистецтва,вчився,створював картини,працював по вихідних і вечорах, бо усвідомлював, що потрібні знання.
Проходять роки, і перед нами його шедеври.Це картини: «Тайна вечеря», «Весільна», «Осінь», «Дзвінниця», «Зима» та інші.Іван Іванович – учасник різних конкурсів,його картини представлені в Ужгороді та Києві.На досягнутому він не зупиняється,продовжує творити.
Процес створення нового шедевру нелегкий, але ніколи не слід забувати, що творчість дає людині радість та задоволення,набагато більші за будь-які труднощі…
Якщо людина хоче жити повноцінно,отримуючи задоволення від життя,давати радість собі та оточуючим,вона має підходити творчо до будь-якої справи.Це можна сказати про Івана Івановича Чепу – митця із глибинки.

Віталій Шелельо,
завідувач клубом
«Ільниця-Новоселиця».