Версія для друку Версія для друку

Як іршавчанам обирати сімейного лікаря: покрокова інструкція від Міністерства охорони здоров’я України

Перший крок – визначіться з лікарем.
Медична реформа стартує і буде у 2018 році стосуватися поки що первинної ланки – це заклади первинної медичної допомоги, де працюють сімейні лікарі. Жителям нашого району потрібно знайти хорошого лікаря,у якого ви обслуговувались і залишились задоволені результатами. Якщо ж ви такого лікаря не знайшли, поцікавтесь у родичів, сусідів, друзів, колег, – можливо, у них є хороші спеціалісти, які підходять вам географічно . Також можна звернутися до адміністрації Іршавського центру первинної медико-санітарної допомоги, там вам пояснять, які сімейні лікарі працюють у нашому районі.
Другий крок — підпишіть декларацію. Заклади первинної медико-санітарної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підпишуть контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з сімейним лікарем якого самі собі обрали. Декларація підписується безстроково, а якщо ви вирішите підписати угоду з іншим лікарем , ви зможете зробити це у будь-який час. Для підписання угоди з лікарем потрібно мати ваш паспорт та ідентифікаційний код , якщо ж ви укладаєте угоду про обслуговування вашої дитини, то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та паспорт, код, його обох батьків або опікунів. Сімейний лікар внесе ваші дані в систему, роздрукує декларацію, яку ви підпишете у двох примірниках,один з яких залишиться у вас. Декларація з’явиться в системі після подвійної авторизації: лікар попросить назвати код, який надійде вам через СМС-повідомленням. Якщо ж у вас немає мобільного телефону, лікар сфотографує чи відсканує ваші документи ,щоб долучити їх до декларації. Тільки після цього декларація з’явиться у системі. У тарифі за кожного пацієнта враховуватимуться різні коефіцієнти ризику, в середньому заклад охорони здоров’я отримуватиме 370 грн. на одного пацієнта на рік.
Сімейний лікар повинен стати агентом сім’ї в системі охорони здоров’я, направляти, слідкувати за здоров’ям та забезпечити всю первинну діагностику. Перелік обов’язків сімейних лікарів буде прописаний у стандарті первинної допомоги та доданий до декларації з громадянином. Сімейні лікарі Комунального закладу «Іршавський центр первинної медико -санітарної допомоги», з якими ми будемо підписувати декларації:
Марків В.М., Марків В.В., Францух- Яцола А.І., Шевера О.П., Ігус В.Ф.,
Жидик Ф.І., Бойко М.М., Осйський П.Ю., Олашин А.П., Воробок І.І., Кузан М.М., Воробканич О.П., Михалянич І.М., Іванчо Р.І., Ціхоцька В.Ю., Шелельо М.П., Ліщук Н.В., Тимчук Н.В.; Глеба Н.Д., Кебелеш Т.С., Дочинець В.В., Продан В.В., Попадинець Н.В., Сньозик Я.І., Китей М.П., Гриневич М.Ю., Грінканич М.В., Добра В.П.,Верецкі О.М., Мельник М.М.,Янчій Н.Ю., Попович Т.П., Половка Г.В., Половка І.Ю., Кормош В.В., Баландін Г.І., Данканич Г.І., Фельцан І.І., Завадська К.В., Жабур Г.В., Порташ Л.Ю.,Марко С.І., Бурч Н.В., Данашевська Л.В., Шулевка Є.І.,Бобир В.В., Вакуленко Г.І., Денисюк С.І., Кеню І.В., Козловська Е.В.,Фекете Я.Ю., Митровці І.В., Онисько Н.В., Бряник К.В., Воробканич С.І., Попович Н.П., Мигалега С.П.
В даний час КЗ «ІЦПМСД» зареєстрований у системі еНеаlth, а подальші наші дії для забезпечення кожного сімейного лікаря автономізованим робочим місцем чекаємо фінансової допомоги у органах місцевого самоврядування (сільські, міські ради).

Оксана Булеза,
головний лікар КЗ «ІЦПМСД»

Ваш отзыв

Ваш коментар