Версія для друку Версія для друку

ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

Історико-краєзнавчий музей Іршавського районного будинку дитячої творчості заснований у 2007 р. за ініціативи педагогічного колективу цього закладу, активної підтримки керівництва відділу освіти РДА та стараннями відомого в районі історика-краєзнавця В.П. Керечанина.
На даний час в музеї налічується більше 900 експонатів основного фонду та близько 800 експонатів на тимчасовому зберіганні. На 26 стендах подана інформація, яка у хронологічному порядку знайомить відвідувачів з історичним розвитком регіону. В експозиції представлена епоха кам’яного віку, а це палеолітична стоянка у с. Малий Раковець та урочище Вацковець, епоха бронзи і заліза (городище Стремтура), виникнення укріплених слов’янських городищ на околиці сіл Білки, Арданово, Чорний Потік, епоха середньовіччя (руїни Броньківського замку). Період 18-19 століть представлено на стендах Імстичівським монастирем, повстанням під проводом Ференца Ракоці ІІ і бій селян-куруців біля с. Довге, будівництво Довжанського замку та Боржавської вузькоколійної залізниці. ХХ століття висвітлено стендами про Карпатську Україну, угорську окупацію, партизанський рух, прихід Червоної армії і утвердження нової радянської влади, розвиток освіти та культури у новітній період. Сьогодення представлено природною родзинкою Іршавщини – Національним природним парком «Зачарований край», експозицією «Євромайдан. 94 дні гідності» та експозицією АТО, яка висвітлює події війни на сході країни. В ній, зокрема, представлені прапори, підписані учасниками АТО – іршавчанами та бійцями з інших регіонів України, прострілений бронежилет, осколки та фрагменти ракет «Град», «Ураган», використані протитанкові ручні гранатомети, стріляні гільзи різнокаліберної зброї та інше.
Окремо створена експозиція з історії та діяльності Боржавської вузькоколійної залізниці, виставка-експозиція гасових ламп к.ХІХ – поч.ХХ ст., стенд про світову легенду, уродженця Іршавщини – Івана Фірцака-Кротона – найсильнішого чоловіка ХХ століття та відомих людей району: ветеранів війни, вчителів, вчених, письменників, артистів, чорнобильців, учасників війни в Афганістані, спортсменів.
Серед оригінальних та цікавих експонатів можна назвати колекцію кам’яних сокир епохи енеоліту, знайдених на околиці села Ільниця, бронзові сокиру та наконечник списа, римські та польсько-литовські монети, булаву, знайдену на руїнах Броньківського замку, залізну шаблю та ядро періоду повстання Ференца Ракоці ІІ, уніформи чехословацького та радянського залізничників, оригінали документів, листівки, посвідчення часів Карпатської України та кокарди на головні убори січовиків, особисті речі та листи солдата угорської армії, уніформу та нагороди легіонера чехословацького військового корпусу Людвіка Свободи (1943-1945рр), колекцію скляних пляшок середини XIX – початку XX століття, предмети побуту кінця XX століття, старовинний одяг та взуття, колекцію грошових купюр, які мали ходіння на території краю протягом 1900-1945 рр. (австро-угорські корони, чехословацькі крони, угорські пенго, тимчасові чехословацькі крони (1944), тимчасові угорські пенго (1944), радянські рублі, колекцію гасових ламп, залізних прасок, гончарні вироби та ще багато іншого.
Музей бере активну участь у різних культурно-просвітницьких заходах. Так, зокрема на базі музею було проведено обласну науково-практичну конференцію, присвячену 650-ій річниці Пересопницького Євангелія, дві обласні науково-практичні конференції на честь Карпатської України та відповідно дві виїзні виставки з цієї теми (Іршава і Хуст), декілька тематичних виставок, присвячених подіям АТО; добре налагоджена тісна співпраця з науковцями Закарпатського краєзнавчого музею та музеями Іршавського району, міст Хуста, Берегова, Мукачова.
Музейна експозиція постійно вдосконалюється та розширюється. Протягом останнього часу в музеї презентовано тимчасові експозиції, присвячені пам’яті Євгена Максима – члена спілки художників Закарпаття та поета, художника і педагога Івана Шмулиги – члена спілки письменників України. У переддень Нового, 2017 року, в музеї було розгорнуто експозицію «Новорічна ретро-ялинка та ретро-листівка».
На базі музею проводяться уроки по історичному та літературному краєзнавству, експозицію часто використовують педагоги під час різних свят та урочистих зустрічей. Зокрема, відбулася зустріч учнів БДТ із артистом фільму «Іван Сила» Дмитром Халаджі, який знімався у головній ролі Івана Фірцака-Кротона, проведено тематичну екскурсію та зустріч із сином ветерана війни Андрія Андрішки, після якої той передав до музею бойові нагороди та червоноармійську книжку свого батька, зустріч із старожилом-фронтовиком Іваном Сабадошем, літературну зустріч із поетом Василем Кузаном. Цікаво пройшло свято на честь 100-річчя народного майстра-різьб’яра Василя Свиди, де учні познайомилися із сином видатного митця, і музей отримав у подарунок пам’ятний календар та багато іншого.
Також зроблено декілька виїзних тематичних експозицій, присвячених подіям АТО, які були розгорнуті на базі шкіл с. Брід, Заріччя і Приборжавське.
Станом на 1 листопада 2017 року у музеї побувало майже 12 500 відвідувачів та проведено більше 900 екскурсій, оглядів, виїзних виставок.

Андрій СВІТЛИНЕЦЬ, директор районного історико-краєзнавчого музею.

Ваш отзыв

Ваш коментар