Версія для друку Версія для друку

ПАЛОМНИЦТВО ДО СВЯТИХ МІСЦЬ

21 жовтня, в день пам’яті преподобного Алексія Карпаторуського, подвижника благочестя і ісповідника нашого краю, уже за доброю традицією відбулася паломницька поїздка медичних працівників Іршавських: райлікарні та працівників амбулаторій ЗП-СМ до святих місць. Цього разу вони мали змогу відвідати монастирі, що знаходяться на рідній закарпатській землі і молитовно вклонитися святиням краю.
Група паломників, у складі 46 чоловік, розпочала свою поїздку зі Свято-Михайлівського чоловічого монастиря с. Грушово Тячівського району. Вранішня літургія своїм співом всіх присутніх добре налаштувала на молитву, а розповідь про історію обителі та споглядання на останки убитих монахів-захисників переносила паломників на цілі століття у давні часи.
Піднявшись трохи вище монастиря, група потрапила у скит Божої Матері ігумені Афонської. Гориста місцевість, простота храму, фотографії на стінах афонських монастирів давали змогу тим, хто потрапив сюди, відчути дух та атмосферу усамітненого життя монаха на святій горі Афон.
Цього дня паломники побували також у чоловічих монастирях сіл Бедевля та Теребля, де мали змогу відслужити молебні та доторкнутись до історії від часу заснування і аж до сьогодення. Радо і привітно зустрічали паломників і стіни жіночих монастирів у селах Вільхівці та Углі Тячівського району. Свято-Троїцький монастир у с. Вільхівці зустрів нас копією ікони Богородиці Віфлеємської, яка привезена із Святої Землі. Углянський монастир зачарував всіх присутніх своєю майже тисячолітньою історією і дав можливість вклонитися чудотворному образу Боголюбської Богоматері, старовинна копія якого знаходиться у його стінах.
Далі дорога паломників вела через красу осінніх гір до с. Мала Уголька, до великої святині нашого краю – мощей преподобного Іова Угольського. Потрапивши під склепіння храму, присутні відчули неймовірну радість, адже вони змогли побувати на святкуванні, що розпочиналось з нагоди пам’яті обрітення його святих останків. Трохи вище храму знаходиться могилка, де був похований преподобний. Тут медики просили у святого молитву до Бога за себе, родину, дітей та за спокій і мир в Україні. І вже пізно, під вечір, автобус із паломниками направився до Чумайлівського жіночого монастиря. Величавий храм в честь Вознесіння Господнього зустрів всіх вечірнім Богослужінням.
Подякувати Богу, Божій Матері та святим Карпатського краю – преподобним Алексію Карпаторуському і Іову Угольському за проведений у молитві день, за спокій у своїх душах, за долю своїх рідних, яких вони передали у молитві на захист Богові. Пізно ввечері паломники благополучно повернулись додому.
Всі паломники висловлюють щиру подяку отцю Богдану Бабинцю, настоятелю православного храму Успіння Пресвятої Богородиці села Хмільник за спільні молитви, цікаві і змістовні розповіді про святі місця, які ми відвідали.

Іван ФЕЛЬЦАН,
керівник групи паломників, завідувач АЗП-СМ с. Сільце.

Ваш отзыв

Ваш коментар