- Нове життя - https://nz-ir.com -

Качаниста вродила на славу

На минулому тижні почав збір кукурудзи фермер Василь Балога із Кам’янського. Із начальником відділу агропромислового розвитку РДА Миколою Кудреєм зустріли його прямо в полі. Василь Іванович був у гарному настрої, адже качаниста вродила рясно. Останнім часом використовує гібриди та закарпатську жовту зубовиду.
На запитання в чому секрет успіху, В. Балога відповів:
–Насамперед потрібно дотримуватися технології вирощування кукурудзи. Треба виходити з того, що це культура теплолюбива. Для того, щоб насіння проросло, необхідна температура не менше 10-12 градусів тепла. Запізнюватися із сівбою теж не бажано, інакше качани не встигнуть дозріти. Сіяти слід тільки високоякісним насінням, в стислі агротехнічні строки проводити обробіток рослин, не забувати про боротьбу із шкідниками і хворобами.
У теперішній час фермеру доводиться бути і агрономом, і механізатором, і менеджером. Бо не досить виростити вагомий врожай зернових, а й слід вигідно реалізувати. Останнім часом на українському ринку з’явилося чимало тих, хто торгує зерном. Ти повинен мати свого покупця.
Кажуть, один у полі не воїн. У роботі Василь Іванович теж не сам. Йому допомагає дружня сім’я. Особливо дружина, Йолана Іванівна, до речі, цьогоріч очолила фермерське господарство «Лан Ір».
– Вона в мене дуже старанна і відповідальна, – каже В. Балога. – Відповідає за фінансовий стан фермерського господарства – веде облік, розраховується з орендарями.
Жителі Кам’янського В.І. Балозі довіряють. На минулих виборах його обрали депутатом районної ради. Василь Іванович відстоює інтереси села, дбає про добробут населених пунктів, які входять до складу сільради.
Василь ШКІРЯ.