Версія для друку Версія для друку

Із наступного року «купити» страховий стаж буде удвічі дорожче

Пенсійна реформа істотно змінює умови виходу на пенсію для українців, зокрема, переглядає вимоги до кількості років страхового стажу.
Вже з 1 січня 2018 року вийти на пенсію українці зможуть у 60, 63 або 65 років залежно від накопиченого за роки трудової діяльності страхового стажу.
Так, в 60 років можна вийти на заслужений відпочинок, маючи 25 років стажу, а в 63 роки – з 15-25-ма роками роботи. Зі стажем 15 років право виходу на пенсію матимуть тільки у 65 років.
Для жінок 1961 року народження і старших зберігається право виходу на пенсію у віці, передбаченому статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», проте за наявності не менше 25 років стажу.
Однак до 2028 року з кожним роком вимоги до тривалості стажу будуть зростати на один рік.
Як і раніше особи, яким для виходу на пенсію не вистачає декількох років страхового стажу, можуть його «докупити». Щоправда, з січня 2018 року платити доведеться у подвійному розмірі.
У Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зазначено, що за період, коли особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, в тому числі за період з 1 січня 2004 року, вона має право самостійно одноразово докупити страховий стаж. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2.
Це означає, що треба буде не просто сплатити мінімальний внесок у розмірі 704 гривні, а вдвічі більше, тобто мінімальна вартість одного місяця страхового стажу буде становити 1408 гривень, а за рік це становить близько 17 тисяч гривень. І сума ця не є стабільною. Цього року мінімальний внесок – 704 гривні, а наступного року він буде більший, оскільки залежить від розміру мінімальної зарплати.
До 31 грудня 2017 року можна «докупити» страховий стаж за «старими» цінами у розмірі 704 гривні за один місяць, та відповідно 8448 гривень за один рік страхового стажу, – інформують в головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області.
Фахівці управління визначають для людини період, який не врахований для обчислення пенсії, а вже окремий договір про добровільну участь укладається в органах фіскальної служби.

Ваш отзыв

Ваш коментар