Версія для друку Версія для друку

Книга — джерело знань

Книга — найцінніший скарб людського роду. Її історія сягає в сиву давнину і нараховує не одне тисячоліття.
Серед древньої писемності була книга, написана пророком Єнохом, який живим був взятий на небо. Із найдавніших пам’яток писемності шумерська, вавилонська, єгипетська та інші. Протягом 15 століть писалися книги Біблії.
До всіх нас дійшли історичні відомості про знамениту Александрійську бібліотеку. До речі, саме для неї ще у ІІІ столітті до Різдва Христового зроблений переклад книг Старого Завіту з єврейської на грецьку мови. З часів виникнення християнства почали формуватися древні кодекси Святого Письма Новозавітної епохи.
Крім книг Нового Завіту, інтенсивно розвивалася величезна християнська писемність, авторами яких були апостоли, мужі апостольські, апологети І-ІІІ ст. нової ери.
Протоієрей Василій Ігнат є виходцем з династії священослужителів. Нині покійний батько отця Василія ще з середини ХХ століття зібрав чимало книг церковної писемності, серед яких були стародруки. Все це перейшло йому у спадок, як сину. Вже 35-ий рік, як він прийняв сан священика і за весь час свого свідомого життя, починаючи ще з шкільної парти, зібрав чималу церковну бібліотеку, яка є однією з кращих у нашому краї.
Для неї спеціально добудовано велике приміщення, в якому підтримується температурний режим, щоб зберігати стародруки.
Книги в бібліотеці отця Василія розкладені на полицях по розділах. Серед них:
Антична література. Рання християнська. Богословська. Біблеїстика. Святоотецька.
Церковно-історична. Проповідницька
З історії католицизму і Західних деномінацій.
Літургічна. Сектознавська. Краєзнавство.
Твори істориків України та древньої Русі та історично-художня література.
Є чимало книг філософської тематики, книги з культури, іконопису та енциклопедії. Дуже цікаве видання — журнал «Путь» (61 книга, які входили в Парижі за редакцією Миколи Бердяєва в 1925-1940 роках. Це зібрання включає в себе публікації 110 авторів, які були виселені з Радянського Союзу в 1922 році. Хороші зібрання з церковної періодики — «Журнал Московської Патріархії», «Православний вісник», «Православні монастирі», «Вісник прес-служби УПЦ» та підшивки низки церковних газет. Ще навчаючись у духовних закладах, отець Василій зробив рукописи церковних дисциплін, які викладаються в семінарії та академії.
Книги з бібліотеки отця Василія використовуються в пастирській і просвітницькій діяльності, де студенти духовних навчальних закладів мають можливість ними користуватися при написанні різних церковних творів. Не можна оминути увагою і стародруки бібліотеки, а їх чимало, яким минуло більше століття.
Незважаючи на науково-технічний прогрес, і в зв’язку з появою бібліотек в інтернеті — майбутнє залишається за книгою. Бо книга — найбільш надійний і доступний носій інформації.
Зібрана також картинна галерея художників Іршавщини, яка носить релігійний характер.
Отець Василій Ігнат служить священиком в м. Іршаві понад 27 років. Він свято виконує своє покликання. Є справжнім пастирем і проповідником Божого слова, православної віри, добра, злагоди, любові серед парафіян, за що користується великим авторитетом серед них. До нього звертаються люди зі своїми бідами, неприємностями в житті, побуті, на роботі. Він кожного уважно вислухає, дасть пораду, заспокоїть, молиться за своїх вірників.
Крім основних обов’язків, отець Василій виконує ще й чималу громадську роботу. Він – проректор Мукачівського духовного училища, викладає богословсько-історичні предмети, а також є головою відділів місіонерського та в справах сім’ї єпархіального управління. Відроджує православні храми в районі. Входить до громадської ради при райдержадміністрації, райвійськкоматі. Під його керівництвом виходять інтернет-видання «Іршава православна» та «Православна наука». Створив духовно-просвітницький центр, до якого входить бібліотека, стародруки та картинна галерея. Часто приймає делегації гостей не тільки з України, але і з-за кордону. Проводить велику громадську діяльність, бере участь у різних виставках, презентаціях, культурних заходах.
Вся ця робота спрямована на утвердження віри Христової, Слова Божого, любові до Бога та ближнього. Бібліотека отця Василія є справжнім скарбом, джерелом, з якого черпають знання духовних цінностей, які служать християнам на духовну користь та спасіння.
Михайло ЛОМАГА.

Ваш отзыв

Ваш коментар