Версія для друку Версія для друку

ДЕНЬ ПРАЦІВНИКА ЛІСУ: БАГАТОГРАННИЙ ФОРМАТ СВЯТА – ПІДПРИЄМСТВА, ТРАДИЦІЇ, СІЛЬСЬКА ІСТОРІЯ, ЛЮДИ

У колишнього, радянської доби Довжанського лісокомбінату щонайменше два, так би мовити, правонаступники: ДП « Довжанське лісомисливське господарство» і ТзОВ «ЕНО-меблі ЛТД». В останній період часу державної форми господарювання набула і ще одна лісівнича структура, яка історично базувалася на теренах Довгого, – цього верховинського розвинутого сільського центру – ДП СЛАП «Іршаваагроліс», що вже говорити про традиційне, інколи напівлегальне індивідуальне підприємництво місцевих жителів кількох національних меншин, котеджі яких за останні десятиліття «виросли» на точених баласінах та «піднялися» сходами, встановленими довжанськими умільцями на віллах мільйонерів російського та київського розливів.
Довге настільки різносторонньо багате, що будь-який автор із творчою уявою знайде в ньому натхнення та можливість розкрити і власний талант. Та є в ньому деякі фундаментальні точки, на яких зведена будівля заслуженої гордості. Однією із таких по праву слід назвати відзначення професійного свята — Дня працівника лісу. Як виявилося, воно служить найбільш потужним чинником єднання довжан. Люди цього села належать до найбільш толерантних у стосунках між різними етнічними, соціальними і релігійними групами, а приналежність до лісівничої професії укорінена століттями у цілих династичних вітках, що єднає незалежно від національного чи соціального різноманіття.
До таких належать і Довжанський сільський голова Віктор Симканич, директор ДП «Довжанське ЛМГ» Василь Ледней та й чимало інших, хто від діда – до батька, від батька – до сина переймає естафету важкої і почесної професії роботи в лісовій галузі. Отож, відзначення Дня працівника лісу цьогоріч отримало ще й формат спільного свята – Дня села. Відновлено добру традицію, яку із різних причин незаслужено призабули.
Варто зауважити на тому факті, що Довге має чудову можливість для проведення масових акцій. Місцевий стадіон вже десятиліттями об’єднаний із галереями та площадками ринку, двома ресторанними комплексами.
… Післяобідня минула неділя поволі збирала довжан та їх гостей. Сірі осінні небокраї підпирали високі гойдалки, каруселі на радість дітлахам і дорослим. З ними конкурувала змонтована споруда концертної сцени. Із неї у виконанні народного вокального ансамблю «Боржава» ( худ. кер. Іван Кертис, хормейстер Марія Бажо) прозвучала «Карпатська величальна» і знаменита, народжена у тих краях, машкінська «Верховино, мати моя» – соліст Олександр Голіба.
– Нехай ваші дні будуть наповнені успіхом, у сім’ях завжди панує любов і взаєморозуміння, – така головна у короткому викладі думка виступу голови райдержадміністрації Олександра Горіна.
Голова районної ради Віктор Симканинець зауважив на традиціях свята лісівників:
– Ви зуміли зберегти надбання попередніх поколінь та збагатити їх сучасними здобутками.
Серед носіїв таких традицій колишній голова сільради та голова профкому Довжанського лісокомбінату, ветеран ІІ-ої Світової війни Андрій Надь, якому також було надано слово для вітання земляків. Стисло і змістовно говорив теперішній керівник села Віктор Симканич, для якого робота у лісовій галузі стала доленосною, а сільським головою – можливість розвинути набутий досвід керівника реалізувати на новому терені.

Та не тільки їх слова учасники свята зустрічали оплесками. Не менш гаряче були сприйняті виступи керівників профільних підприємств – ДП «Довжанське лісомисливське господарство», ДП «СЛАП «Іршаваагроліс», ТзОВ «ЕНО-меблі ЛТД», відповідно, – Василя Леднея, Івана Фущича, Михайла Попика, які слова пошани і подяки підкріпили знаками морального та матеріального заохочення. Згадуючи про матеріальне стимулювання, скажімо, 160 нинішніх працівників Довжанського ЛМГ, обов’язковим елементом спадкоємності поколінь тут стало вручення матеріальної винагороди і 59-ти колишнім працівникам підприємства, які тепер знаходяться на заслуженому відпочинку. Обласний рівень представляв депутат крайової ради Петро Добромільський.
Керівники підприємств говорили не тільки про кращих своїх працівників, але й високоякісні добротні зразки продукції. Серед них експонували свої вироби і ділові партнери лісівників ТзОВ «К’Лен» і ТзОВ «Угова. ЛТД».
Знаковою стала і виставка старих фотографій, які від ДП «Довжанське лісомисливське господарство» повертали уяву учасників свята у епоху господарювання у наших лісах графів Телекі.
У ту історичну пору за кілька годин святкування довжан та їх гостей повертали не тільки старі світлини але й народні пісні і танці у виконанні аматорів сцени – народного танцювального колективу будинку культури села Лисичово, народного танцювального колективу «Ільничанка» БК «Шахтар» с.Ільниця, фольклорного ансамблю «Довжаночка», зразкового фольклорного ансамблю «Сколомийка» с.Приборжавське.
Ну а вже апогеєм концертної частини свята став виступ гурту «Остра тернина» і феєрично неперевершеним так як завжди, запальним і рідним –народного артиста України Івана Поповича.
Михайло ІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар