Версія для друку Версія для друку

ПРО РЕФОРМИ СТОСОВНО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

30 серпня, відбулося засідання робочої групи з питань децентралізаційної реформи. Провів засідання перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Павлишин. Також на зустрічі були присутні члени  робочої групи: начальник відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації Володимир Штумф,   начальник відділу економічного розвитку і торгівлі РДА Наталія Ковач, Імстичівський сільський голова Михайло Енеді, Довжанський сільський голова Віктор Симканич, представники КП «Агенція місцевого розвитку Іршавщини» Іван Боднар та Іван Мельникович.
Сьогодні в районі ведеться робота із роз’яснення кампанії з обговорення основних питань стосовно об’єднання територіальних громад. Наразі в районі є одна територіальна громада із центром в м. Іршава.
Як зазначив Володимир Штумф, діяльність робочої групи ведеться протягом року, але звернень від громад стосовно надання консультацій чи роз’яснень не надходило. Наразі в обласну  раду надані пропозиції стосовно перспективних планів із об’єднання територіальних громад в районі, та вони не затверджені.
Учасники наради обговорили різні питання з розвитку територіальних громад (ОТГ), як в районі, області, так і в Україні в цілому, визначали основні негативні та позитивні наслідки. Вкотре підкреслили необхідність роз’яснювальної роботи серед населення з приводу даного питання.
Як відзначив Віктор Симканич на їхній території було проведено три зустрічі із сільськими головами району від сіл Лукова до Лисичова з приводу питання об’єднання територіальних громад. Крім того, на зустрічі були приступні експерти із асоціації міст України, які проводили роз’яснювальну роботу, але на цих зустрічах не було прийнято конкретних рішень.
Присутні також обговорили додаткові можливості, які отримає об’єднана територіальна громада, зокрема про фінансові можливості: об’єднані територіальні громади будуть прирівнюватися і наділятися усіма правами, які мають міста обласного значення, тобто це отримання ПДФО, можливість отримання базової дотації, прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом в отриманні освітньої, медичної субвенції та субвенції на робітничі кадри. Також додатково будуть стимулюватися і капітальні видатки для об’єднаних територіальних громад.
Прес-служба РДА.

Ваш отзыв

Ваш коментар