Версія для друку Версія для друку

НАСТАВНИЦТВО – що це таке?

Згідно статистики, в Україні живуть сотні тисяч дітей-сиріт, дітей з групи ризику та позбавлених батьківського піклування, які в більшості, виховуються у спецзакладах. І от після виходу з інтернату, кожна друга дитина здійснює злочин, кожна п’ята – стає бомжем, кожна сьома – здійснює спробу самогубства. І лише 1% дітей-сиріт отримує вищу освіту. Причиною цьому є те, що діти-сироти не готові до реального життя за стінами інтернату. Їм не знайомі, здавалось би, елементарні речі й ці діти залишаються надзвичайно самотніми. Поряд з ними немає людини, до якої вони могли б звернутися за допомогою…
Найкращим кроком у таких випадках є особисте наставництво для дитини-сироти.
Наставництво – це добровільна безоплатна діяльність. Кожен, хто має бажання та можливість – може стати другом дитині, яка позбавлена батьківського піклування: відвідувати її, проводити з нею дозвілля, допомагати із навчанням тощо.
Громадянин, який хоче бути наставником, повинен досягти повноліття, пройти медогляд, надати соціальній установі довідку про несудимість, довідку про те, що він не перебуває на обліку у наркологічному диспансері та пройти спеціальний курс із підготовки.
З дитиною знайомляться, пояснюють хто такий наставник, дитина навіть заповнює анкету «так, я хочу наставника». Це вважається своєрідною згодою. І далі під потреби дитини спеціаліст вивчає що дитині потрібно, складає таку оцінку потреб дитини. Наприклад, це 12-тирічний хлопчик — він веселий, він жвавий, він цікавиться футболом. До нього ніколи не буде підібраний флегматичний наставник, який не цікавиться футболом, який любить малювати/
Наставник має право відвідувати дитину за місцем її проживання, навчання, лікування, оздоровлення, а також за згодою дитини та батьків, інших законних представників дитини, адміністрації закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншого закладу для дітей спілкуватися з дитиною поза місцем її проживання, навчання, лікування, оздоровлення, у тому числі запрошувати дитину у свою сім’ю у святкові і неробочі дні, дні канікул, надавати дитині допомогу в отриманні додаткових освітніх, соціальних, реабілітаційних, оздоровчих послуг, брати участь у забезпеченні її одягом, взуттям, приладдям для навчання та розвитку тощо.
У разі перебування дитини в сім’ї наставника у святкові і неробочі дні, дні канікул наставник несе відповідальність за життя та здоров’я дитини, а також за повернення дитини до місця її проживання, навчання, лікування, оздоровлення.
Якщо Ви виявили бажання стати наставником дитині – зверніться до спеціалістів центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м.Іршава, пл.Народна, 3, каб38-39 або зателефонуйте (03144) 2-24-99.

Ірина ВОВКАНИЧ,
директор Іршавського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Ваш отзыв

Ваш коментар