Версія для друку Версія для друку

Лисичово фестивалило два дні

Минулої суботи і неділі усі дороги вели в гірське село Лисичово. Тут проходив фестиваль ковальського мистецтва та народних промислів «Гамора-2017». Родзинка фестивалю – унікальна і єдина в Європі діюча водяна кузня. Тут і тепер виготовляють простий сільськогосподарський інвентар – мотики, підкови і лопати, використовуючи технологію предків і силу води. Правда, із чотирьох молотів залишилися два, та і з них у робочому стані лише один.
Із великим задоволенням беруть участь у фестивалі ковалі нашого краю. Цьогоріч вони спільно виготовляли символ ковальського мистецтва – логотип фестивалю «Гамора». Вправно володіли молотом ковалі: Віктор Завадський з Кушниці, Василь Гренджа і Сергій Чулан з Міжгір’я, Олександр Кормош, Михайло Брич, Віталій Остафійчук з Іршави, Василь Продан, Іван Пупена і Михайло Сньозик З Лисичова, Денис Дурда з Приборжавського, Дмитро Капустей з Довгого та ін. Усього 20 народних умільців.
Фестиваль супроводжували виступи фольклорних колективів та естрадні виконавці: заслужена артистка України Наталія Карпа, гурти «Шоколадка», «Glam:berry», співачка Мія.
Учасників фестивалю вітали голова облдержадміністрації Геннадій Москаль, голова Національної поліції України Сергій Князєв, голова райдержадміністрації Олександр Горін, голова районної ради Віктор Симканинець, начальник відділу культури і туризму РДА Вікторія Маргіта, Лисичівський сільський голова Ярослав Пальок, голова районної спілки ковалів Віктор Петровцій.
Уже традиційно протягом свята майстри демонстрували свої вироби та навчали гостей своєму ремеслу – ковальству, гончарству, лозоплетінню, художньому розпису, ткацтву і різьбленню.
Кращі ковалі були нагороджені грамотами.
Свято воістину вдалося!
В його організації активну участь взяли Закарпатська ОДА, управління культури ОДА, райдержадміністрація, райрада, відділи культури і туризму, охорони здоров’я, освіти РДА, ДП «Довжанське лісомисливське господарство», Іршавське відділення поліції Хустського відділу поліції, Лисичівська сільська рада, районна спілка ковалів.
Генеральним спонсором фестивалю ковальського мистецтва та народних промислів стали: ТзОВ «Берег кабель ГМБХ» м. Іршава (директор Томаш Вереш), спонсори фестивалю: санаторій «Боржава» с. Довге, санаторій «Теплиця» м. Виноградів, ТзОВ «К’лен» с. Ільниця, СП «Сандерс-Виноградів», Іршавська райспоживспілка, ТзОВ «Лгініт +» с. Ільниця, ТЦ «Дім-дрім» м. Іршава, ДП «Фортуна» м. Іршава, ПАТ «Іршавський абразивний завод», а також підприємці Юлія Семак з Іршави, Олександр Улашин та Віктор Барзун с. Білки.
Таки вміємо, якщо захочемо! От якби ще в районі відродити Машкінський фестиваль, про який наразі призабули. Це лише б додало іміджу району, який так багатий на таланти!

Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар