- Нове життя - https://nz-ir.com -

СЕРТИФІКАЦІЯ – ШЛЯХ ДО УДОСКОНАЛЕННЯ

Недавно на адресу нашої редакції надійшов лист від керівництва ДП «Довжанське лісомисливське господарство», в якому повідомлялося про проведення у наступному місяці повторної сертифікації лісів. Подібних до нас адресатів у підприємства набереться чи не півсотні. Окрім органів місцевого самоврядування, до їх числа належать громадські організації та всі зацікавлені господарюючі структури, соціальні партнери.
Тема надзвичайно актуальна. Вона є важливою в першу чергу для самого держпідприємства. Проведення комплексу заходів, передбачених лісовою сертифікацією, дозволяє нашим лісівникам налагоджувати повноцінну співпрацю із європейськими партнерами.
На сьогодні лісова сертифікація розвивається за кількома міжнародними схемами. Але найбільш поширеною вважається схема американської громадської організації – Лісової наглядової ради.На основі її принципів проводиться аудит діяльності лісогосподарських структур Закарпаття в тому числі і ДП «Довжанське ЛМГ».
Лісова сертифікація є добровільною ініціативою, яка спрямована на поліпшення діяльності лісогосподарського підприємства та наближення практики ведення лісового господарства до рівня, який би відповідав вимогам сталого розвитку – розвитку, за якого майбутні покоління мали б такі самі можливості для життєдіяльності, як і сучасні.
Лісова сертифікація – це процедура, під час якої третя незалежна сторона засвідчує відповідність системи ведення лісового господарства встановленим екологічним . економічним та соціальним стандартам. У випадку сертифікації за схемою РЗС такою третьою стороною є акредитована аудиторська організація, котра здійснює процедуру сертифікації.
Минулого року Лісова наглядова рада провела повний аудит у державному підприємстві «Довжанське лісомисливське господарство». Така процедура проводиться один раз на п’ять років. Потім, впродовж наступної п’ятирічки та сама організація проводить повторні аудити. Основна їх мета – перевірка та підтвердження того, чи були виправлені попередні зауваження, зафіксовані при повному аудиті, чи не погіршується ведення лісового господарства. Варто зазначити, що минулого року Довжанське ЛМГ першим і відособленим пройшло процедуру аудиту у системі Закарпатського обласного управління лісового господарства.
– Коли вести мову про ті зауваження, які стосувалися нашого підприємства від Лісової наглядової ради, – говорить головний лісничий держпідприємства «Довжанське лісомисливське господарство» Олександр Шкарупа, – то вони переважно зводилися до того, що деревина інколи трелювалася потоками.
Серед іншого йшлося також і про те, що не вівся на постійній та системній основі моніторинг червонокнижних рослин, тварин, птахів. Тепер ведеться спостереження більше ніж за двадцятьма видами тварин. В тому числі і за такими рідкісними як саламандра плямиста, полоз лісовий, тритон карпатський, сова довгохвоста, лелека чорний, кіт лісовий, рись звичайна. Набагато більше маємо рідкісних рослин – понад сто видів. При цьому для широкого загалу населення району звичними є такі як шафран Гейфелів, білоцвіт весняний, підсніжник білосніжний та інші.
Усунення порушення норм виявлених Лісовою наглядовою радою в цьому напрямку мало більше організаційних складових. Але деякі інші заходи по усуненню недоліків мали значимі фінансовий і матеріальний фактори. В першу чергу це стосувалося будівництва мостів та встановлення водопровідних труб у руслах потоків, для встановлення автомобільних переходів. Побудовано два мости та встановлено дві водопропускні труби.
Попри серйозні матеріальні витрати, в лісомисливському господарстві не менше уваги приділяють тому, що називається людський фактор. До прикладу, під постійним моніторингом знаходиться таке питання як гендерний фактор у роботі підприємства, плинність кадрів, рівень заробітної плати, витрати на охорону праці.
– Ми відкриті і доступні для громадськості, – продовжує розвивати тему Олександр Євгенович. – Усі відомості про діяльність та контакти з громадськістю розміщені на нашому сайті dovgelis.org.ua. Серед найважливіших заходів у цьому напрямку по-особливому слід виокремити громадські слухання та зустріч керівництва підприємства із сільськими головами, керівництвом району та представниками депутатського корпусу різних рівнів.
Наступного місяця колектив ДП «Довжанське лісомисливське господарство» складатиме своєрідний екзамен. Наскільки лісівники готові до нього покаже час, але, вже сьогодні, можна стверджувати, що рік, який минув від повного аудиту був наповнений напруженою роботою і певними здобутками.

Михайло ЗАЯРНИЙ