Версія для друку Версія для друку

СВЯТО СОБАК: НАГОРОДИ – ГОСПОДАРЯМ, КЛОПОТИ – ОРГАНІЗАТОРАМ, ЗАДОВОЛЕННЯ – ГОСТЯМ

На Іршавському стадіоні «Авангард» давно, а, може, й ніколи до того так щедро і впереміжку голосом та гавкотом не виражалися різноманітні емоції. Обласна виставка мисливських собак зібрала зі всього Закарпаття та нашого району десятки чотириногих помічників мисливців, щоб під час демонстрації своїх породних властивостей судді могли визначити кращих.
Зранку до після обіду на двох площадках власники чудових псів і сук вигулювали своїх підопічних. Компетентне журі прискіпливо приглядалося до собачої статури, корпусу, шерстистості та й ще бозна-чого, що для пересічного відвідувача, можливо, не відігравало важливої ролі. Тим, хто ненадто розумівся на тонкощах справи, допомагали фахові коментарі, що кожного разу супроводжували собаче дефіле.
А судді не боялися заглядати і в собачу пащу: правильний прикус – далеко не остання справа для мисливського помічника, його «зброя». Оцінювалося ще багато чого у різних порід, не тільки стан корпусу, грудна клітка та інше, а навіть – розріз очей, майже як у великосвітських пані і панянок. Представники всіх регіонів Срібної Землі та нашого краю звезли до Іршави представників та представниць 14-и порід. Якщо вже мова про наших, то практично у всіх продемонстрованих породах – дратхарах, яхтер’єрах, пойнтерах, англійських сетерах та руських європейських лайках, жорсткошерстих таксах, угорська віжла (всього – 11 собак) ми здобули призові місця.
– Виставку в Іршаві слід по-особливому відзначити, – висловлює свою авторитетну думку голова Закарпатського обласного осередку мисливського собаківництва ФМСУ Людвіг Потіш. Найперше широке як регіональне, так і місцеве представництво, як кількісно, так і за породами.
За словами Людвіга Адальбертовича, попередня подібна акція в одному із сусідніх районів могла здатися більше на яке-небудь кулінарне шоу або фестиваль, аніж на виставку мисливських собак.
Саме такі виставки, як у Іршаві, дають змогу гідно представляти Закарпаття на всеукраїнському рівні. Так, на минулій виставці в Києві із 28 команд та 12-и клубів ми зайняли загальне одинадцяте місце, хоча до того мали 26-е. Слід врахувати і такий фактор, що ми – найменша область, але насиченість мисливським собаківництвом – доволі висока. Є чудові представники порід, до речі, в Іршаві була так само продемонстрована єдина собака в Україні породи спаніол бретон.
– Так само повинен позитивно відзначити, – продовжує Людвіг Потіш, – що наші учасники практично відкинули у власному екіпіруванні від міліарної уніформи. В цьому напрямку ми наближаємося до європейських культурних традицій
Окрім розкішного дійства, на демонструвальних майданчиках учасники та гості виставки мали змогу побачити трофеї на стендах, які привезли низові колективи Кушниці. Ільниці, Довгого, Приборжавського, Білок, Сухої-Броньки, Чорного Потоку, Кам’янського, Вільхівки. Коли вже мову і вести мову за трофеї, то враховуючи патологічну рису мисливців перебільшувати значимість і величини добутого, є одна людина, яка своєю майстерністю підтверджує як суд у останній інстанції їх правдивість – таксидерміст Ярослав Портнов. Його роботи викликали захоплення та затримували біля стенду як малих, так і старих. Слід зауважити, що багаточисельна публіка мала можливість ще й почути двох неперевершених митців чемпіона Європи, багаторазового переможця міжнародних конкурсів по імітації реву оленя Івана Вішівана із Кобилецької Поляни Тячівського району та музиканта-віртуоза із Ужгорода Віталія Волошина, у чиєму виконанні мисливські мелодії, екоритми заворожували слух, настроювали на ліричний лад, створювали атмосферу єднання із природою. На виставці знайшлося місце і для палаток ковалів із найрізноманітними наборами мисливських ножів, творами художника Олександра Дворака та палатки із виробами умільців районної станції юних техніків.
Голова Іршавської об’єднаної територіальної громади Степан Бобик, голова районної ради Віктор Симканинець та депутати обласної ради Іван Савко та Петро Добромільський – всі вони того дня засвідчили своєю участю у заході його важливість і статус.
Заслуговують на відзнаку головні організатори свята від Іршавщини голова районної організації УТМР Іван Барнак та заступник Іршавського міського голови Василь Мейсарош.

Михайло Боржавський.

Ваш отзыв

Ваш коментар