- Нове життя - https://nz-ir.com -

Через незнання своїх законних прав

Через незнання своїх законних прав потерпілі від нещасних випадків на виробництві залишаються часом без належних виплат, пільг та інших соціальних гарантій.
Наприклад, працівниця деревообробного підприємства отримала травму руки. Її керівництво умовило працівницю сказати у лікарняному закладі що травму вона отримала вдома. У результат того, що нещасний випадок не було розслідувано, вона не має право на належні їй виплати.
З більше ніж 20 видів соціальних послуг Фонду вона не отримає. А Фонд у разі випадку пов’язаного з виробництвом, виплачує відповідні страхові виплати: щомісячну страхову виплату (у розмірі 100% його заробітку до травми); на спеціальний медичний догляд ( у розмірі 100% мінімальної заробітної плати); на постійний сторонній догляд (50% мінімальної заробітної плати); на побутове обслуговування (25% мінімальної заробітної плати).
Також забезпечує колясками (кімнатною й дорожньою), постільною й натільною білизною, памперсами, щорічним санаторно-курортним лікуванням із супроводжуючою особою на 45 діб.
Цей випадок свідчить про існування протизаконних шляхів – приховування нещасного випадку. Якби представник роботодавця взяв з неї пояснювальну записку, написану під диктування, що травму вона отримала вдома, то юридично таке пояснення потерпілої виявилося б власноручно підписаною відмовою від соціальних виплат і гарантій, належних при нещасних випадках, що сталися на виробництві.
Правові омани потерпілих експерти класифікують за змістом: «У травмі винувата сама, розписалася, нічого не зміниш! Травма відбулася не на робочому місці або в неробочий час! Після звільнення виплат не доб’єшся!».
Розкриємо по суті кожну із цих позицій.
Заявою типу: «Сама винувата!» – виробничі травми маскуються роботодавцями під побутові з метою запобігання кримінальній відповідальності, поліпшення статистичних даних. Потерпілий не повинен брати всю провину за обставини, які призвели до одержання травми, тільки на себе!
Об’єктивне розслідування нещасного випадку, усунення його причин, облік віддалених наслідків травми – ланки одного законного ланцюга.
Законодавство України з питань охорони праці трактує трудові відносини щодо позицій: «Це відбулося не на робочому місці або трапилося в не робочий час» досить широко.
Помилково думати, що нещасними випадками на виробництві вважаються травми, що відбулися винятково в робочий час. За законом, працівники мають право на повний обсяг гарантій і компенсацій, якщо ушкодження здоров’я відбулося у зв’язку з обставинами, при яких нещасний випадок визнається пов’язаним з виробництвом і складається акт за формою Н-1.
Такими є: виконання постраждалим трудових (посадових) обов’язків за режимом роботи підприємства, у тому числі у відрядженні; підготовка до роботи й упорядкування після закінчення роботи знарядь виробництва, засобів захисту, одягу, а також здійснення заходів щодо особистої гігієни, пересування по території підприємства перед робочою й після її закінчення;
виконання завдань за розпорядженням роботодавця в неробочий час, під час відпустки, у вихідні, святкові й неробочі дні; проїзд на роботу або з роботи на транспортному засобі, що належить підприємству, або на іншому транспортному засобі, наданому роботодавцем, відповідно укладеного договору; використання власного транспортного засобу в інтересах підприємства з дозволу або за письмовим дорученням роботодавця або безпосереднього керівника робіт;

виконання дій в інтересах підприємства, на якому працює потерпілий, тобто дій, які не належать до його трудових (посадових) обов’язків, при наявності відповідного розпорядження роботодавця; проходження потерпілого до об’єкта обслуговування за затвердженим маршрутом або до будь-якого об’єкта за дорученням роботодавця; заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання або у зв’язку з виконанням ним трудових (посадових) обов’язків (докладніше – пункт 15 Порядку проведення розслідування й ведення обліку нещасних випадків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 №1232).
«Розписався у власній провині – не зміниш» – у цьому випадку, навіть підписавши пояснювальну записку й взявши провину за травму на себе, потерпілий ще має можливість відстояти свої права. Недостовірні записи, підписані працівниками під тиском або в результаті помилки, можна оскаржити.
Для встановлення факту нещасного випадку на виробництві є сенс звернутися в територіальний орган Держпраці для організації розслідування й перевірки. Не виключається також звернення до суду.
Помилковою також є позиція: «Після звільнення – виплат не доб’єшся».
Відомі розслідування нещасних випадків на виробництві навіть тоді, коли працівники отримали травми за часів СРСР.
За законом, потерпілий від нещасного випадку працівник має повне право одержати належні йому виплати й після звільнення.
У таких випадках звертатися за виплатами необхідно безпосередньо в територіальні органи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.
Побудова правої європейської держави вимагає від кожного з нас відповідального ставлення до неухильного виконання вимог законодавства України з охорони праці. Життя й здоров’я працюючих – головне завдання держави, а профілактика травматизму й безпека праці – головне завдання роботодавця.
За шістнадцять років своєї діяльності Фонд підтвердив репутацію надійного соціального партнера, успішно пройшовши суспільний тест на відповідність кращим європейським стандартам турботи про працівників.
Іван Митровцій,
начальник відділення виконавчої дирекції Фонду в Іршавському районі
Андрій Лутак,
страховий експерт з охорони праці