Версія для друку Версія для друку

Весняні клопоти вівчарів

Вівчарство – одне з найдревніших традиційних ремесел закарпатців, у якому, незважаючи на пройдені тисячоліття, на сьогодні мало що змінилося. Адже пастухи так само доять, виготовляють сир, стрижуть вовну та виходять з отарами у полонини. Проте бажаючих займатись цією справою зовсім небагато. Молодь шукає швидкого заробітку і не поспішає переймати традиційні, але вже  нерентабельні ремесла. Серед небагатьох фермерських господарств Іршавщини, що займаються розведенням овець та кіз, є ФГ «Дубники», що у с. Білки, яким вміло керує понад десять років Василь Покрівчак. Днями тут побував начальник відділу агропромислового розвитку РДА Микола Кудрей.
Як розповів Василь Олександрович, у його господарстві нараховується понад 400 голів овець та 200 голів кіз. Є також 18 голів великої рогатої худоби, з яких три дійних корів. Займатись цим всім допомагають дружина та діти, тому що на сьогоднішній день велика проблема з кадрами.
З приходом весни побільшало роботи не лише на полях, де зараз проходять весняно-польові роботи, а і у тваринництві. Зараз у   тварин завершився плановий окіт. Маленькі ягнята та козенята поки ще зі своїми мамами і знаходяться під постійним доглядом у  господарів.
Після зимівлі тварин готують також до виходу на пасовище. Насамперед тварини обов’язково потребують ветеринарного догляду, а це теж не малі витрати. У зв’язку з тим, що ветеринарні препарати для лікування та профілактичних щеплень є досить витратними, продукція вівчарства також є недешевою.
Зараз кипить робота з отримання вовни – овець стрижуть. З однієї вівці можна отримати до трьох кілограм вовни. У зв’язку з фінансовою кризою та багатьма іншими факторами,  у вівчарів існує проблема з її збутом. Вихід було знайдено за допомогою бартерного обміну: масу необробленої вовни міняють на готові вовняні вироби, які можна придбати за цінами нижче ринкових. Це забезпечує неперервність процесу та є вигідним вирішенням питання для всіх сторін.
Нарікають вівчарі не на важке життя у горах, а на відсутність достатньої кількості пасовищ, велика проблема також зі збутом м`яса, вовни та бринзи.
Василь Турянин,
головний спеціаліст відділу
агропромислового розвитку РДА.

Ваш отзыв

Ваш коментар