Версія для друку Версія для друку

«Луківська» люцерна

Мабуть, ніде так раціонально не використовують землю, як у Лукові (крім, звичайно, зарічан). Приватні паї не заростають бур’янами, а старанно людьми обробляються і власники мають щедру віддачу.
Виділяється це село також і тим, що місцеві жителі дуже полюбляють вирощувати люцерну. Це й справді високопродуктивний злак, багатий на каротин, який так необхідний домашній живності. Цінна люцерна ще й тим, що за сезон дає 5-6 укосів.
Цій рослині не страшна посуха, бо її коренева система проникає в землю на глибину до одного метра.
Великим знавцем з питань вирощування люцерни є Луківський сільський голова Михайло Фанта – агроном за спеціальністю.
Для того, щоб виростити цю культуру, – пояснює Михайло Олександрович, – поле треба зорати в липні й добре підготувати під посів. Органічних добрив вносити не треба – люцерна їх не любить. Зате вона дуже любить, щоб ґрунт заправити вапняком. Це треба робити і в майбутні роки, коли вже збираєте врожай. А сіють насіння люцерни вручну. Щоб вона впала рівномірно, насіння змішують з піском. Він важчий і допомагає господарю забезпечити ту густоту, яку він задумав.
Михайло Фанта справді має з цього приводу не тільки знання та хист, а як, кажуть, добре набив у цій справі руку. Тому його часто і кличуть як сівача, коли хочуть обзавестися улюбленою в Лукові культурою.

Михайло ЦІЦАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар