- Нове життя - https://nz-ir.com -

Оновлена окраса Приборжавського

Приборжавський сільський голова Віктор Шпортень скромно обходить тему вартості робіт по ремонту пам’ятника воїнам-односельчанам, які загинули на фронтах Другої світової війни. По-особливому Віктор Іванович завдячує у цій благородній справі народному депутату України Павлу Балозі, жителям села Івану Гирбові, Михайлу Дурді, Івану та Михайлу Дубаничам, Віктору Коцану, Михайлу Дурді, Руслану Жовклію, Івану Ряшкові, Юрію та Михайлу Ісакам. Слід наголосити, що саме їх покійний стрий, скульптор Іван Ісак є автором монумента. Наступного року буде піввіку, відколи його встановили в центрі населеного пункту. Не зайвим буде згадати, що Іван Юрійович у другій половині 1960-их років виконав понад півтора десятка пам’ятників у різних селах Іршавського району.
У приборжавського пам’ят-ника збережено повну авторську концепцію, хіба що на вершечку стели п’ятикутну зірку замінили на православний хрест.
Тепер у селі в живих залишився тільки один ветеран тієї далекої війни – Іван Васильович Сабадош, якому у серпні минулого року вся громадськість відсвяткувала почесних 90 літ. Але попри те що він тільки один, велелюддя у День Перемоги не меншає. Традиція, народжена в ті далекі роки, пройшла і крізь десятиліття і, що надзвичайно важливо, через кілька поколінь.
Віктор Шпортень, – сьомий сільський голова, за якого відзначають День Перемоги біля монумента. Для нього, ветерана війни в Афганістані, щорічні травневі урочистості набувають особливих душевних ноток.
За півстоліття – це перший капітальний ремонт пам’ятника. Окрім самого монумента, оновлено і прилеглу територію. Тепер центр Приборжавського має оновлену окрасу.
Михайло ІСАК.