Версія для друку Версія для друку

ЧОРНОБИЛЬ – РАНА, ЯКА БОЛИТЬ І ДОСІ

31 рік  тому світ сколихнула страшна новина – 26 квітня сталася трагедія, яка увійшла в історію людства як Чорнобильська катастрофа, найбільша техногенна аварія ХХ століття. Відтоді Чорнобиль став зоною душевного болю і постійної тривоги мільйонів українців. Від 26 квітня 1986 року увесь український народ живе «до» і «після». «До» і «після» катастрофи на ЧАЕС. Вибух на Чорнобильській АЕС призвів до вселюдської трагедії.
Чорнобиль – це незагоєна рана, не лише наша особиста, а й загальнолюдська, це страшний урок не стільки конкретному суспільному устрою, скільки всьому людству.
25 квітня, згадали Чорнобильську трагедію і вшанували загиблих ліквідаторів у  Іршавському районі.
Біля Пам’ятного знаку чорнобильцям було проведено мітинг-реквієм, де зібралися керівники району, міста, ліквідатори аварії, керівники установ та організацій району та небайдужі громадяни.
Посадовці та ліквідатори поклали до підніжжя пам’ятника героям Чорнобиля квіти й запалені лампадки. Опісля хвилиною мовчання вшанували пам’ять захиблих у цій страшній катастрофі.
Звернулися до присутніх на мітингу голова райдержадміністрації Олександр Горін, голова районної ради Віктор Симканинець та голова районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Ганна Мигович. Виступаючі зазначили, що скільки б не пройшло часу, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей – він буде завжди об’єднувати всіх одним спогадом, однією печаллю, однією надією. З кожним роком ми все більше розуміємо, від якої страшної біди врятували країну та світ скромні герої тих днів, щира їм вдячність за їхній подвиг та мужність.
На завершення священнослужителі міських храмів відслужили екуменічну панахиду.
Прес-служба РДА.

В Іршавському відділенні поліції вже стало традицією вшановувати пам’ять тих, хто пожертвував собою, захищаючи від атомного лиха життя інших.
Із першого трагічного дня 1986 року і до кінця 1990 року у ліквідації наслідків цієї аварії брали участь 25 правоохоронців Іршавщини.
– Ми ділимо історію на період «до і після Чорнобиля» – такими словами розпочав зустріч т.в.о. начальника Іршавського відділення поліції, майор Василь Зейкан, та побажав всім здоров’я і сімейного благополуччя, хто боровся зі страшною бідою.
Під час зустрічі багато хороших слів про учасників ліквідації аварії на ЧАЕС було сказано заступником голови ради ветеранів та пенсіонерів Іршавського відділення поліції Василем Микитою, його доповнювали Іван Ваколя, Петро Штефаньо, Михайло Білогорка, Василь Ломага, Іван Мигович, Федір Бряник, Василь Соломка та інші. Юрій Свистак опинився одним із перших у Чорнобилі, адже у ті часи ніс службу в Бороднянській пожежній частині на Київщині.
На жаль, уже відійшли у вічність, залишивши смуток та біль у наших серцях, – Богдан Федоричко, Петро Станканинець, Андрій Гецко, Петро Керечанин, Андрій Обіцький, Василь Варга, Іван Пецко та Іван Шкіря.

Віта Горзов,
Іршавське відділення поліції

Ваш отзыв

Ваш коментар