- Нове життя - https://nz-ir.com -

Навчає дітей логічно мислити

Серед тих, хто плідно співпрацює з із районною газетою «Нове життя» понад 30 літ, вчителька Підгірнянської ЗОШ І-ІІ ступенів Н.М. Данканич. Пише вона про життя навчального закладу, вчителів, успіхи учнів, про все те, що відбувається в житті школи.
Народилася Наталія Михайлівна в гірському селі Крайня Мартинка 17 квітня 1962 року. Професію вчителя обрала, будучи ще ученицею Чорнопотіцької СШ, яку закінчила на відмінно в 1979 році.
– Любов до рідної мови, – каже Н.М. Данканич, – мені прищепила улюблена вчителька Марія Григорівна Бідзіля. Вона навчала нас, учнів, логічно мислити, правильно і чітко висловлювати думки, вміло користуватися словом, самостійно оволодівати словниковим багатством мови, вміти з цього багатства вибирати найнеобхідніше, широко використовувати в мові стилістичну різноманітність лексики, що сприяє постійному підвищенню мовної культури учнів. Вчила працювати зі словниками.
Після закінчення Мукачівського педагогічного училища вона вступила до Ужгородського державного університету на філологічний факультет. У 1985 році успішно закінчила його і одержала диплом. Із 1982 року працює вчителем української мови та літератури, водночас їй дозволено вести уроки німецької мови. Загальний стаж – 37 років. Саме школа поєднала її долю з Підгірним.
За час роботи в школі Н.М. Данканич проявила високий рівень професіоналізму і творчості, досконало володіє ефективними формами та методами організації навчально-виховного процесу, новітніми технологіями проведення уроків. Володіє ефективною методикою викладання рідної мови та літератури, німецької мови, забезпечує свідоме засвоєння системи знань, умінь, навичок, формує всебічно розвинених, духовно багатих, творчих особистостей. Вона повсякчас працює з обдарованими дітьми. Її вихованці є учасниками районних олімпіад та конкурсів, неодноразово ставали призерами конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Водночас учні щороку беруть участь у позапрограмових українських олімпіадах «Олімпус», а також у Всеукраїнському конкурсі з німецької мови «Орлятко» (всіх конкурсантів та Наталію Михайлівну нагороджено сертифікатами Центру творчих ініціатив «Клевер»).
Н.М. Данканич – голова методоб’єднання вчителів гуманітарного циклу Підгірнянської ЗОШ І-ІІ ступенів, член комісії районної олімпіади з німецької мови, член комісії обласної олімпіади з української мови (2017 р.).
Жителі Крайньої Мартинки неодноразово обирали її депутатом Чорнопотіцької сільради. Н. Данканич входить у двадцятку Петро-Павлівської церкви села.
Наталія Михайлівна – людина творча, неординарна, цікава, життєрадісна, водночас любляча мама і бабуся, кохана дружина. Має щастя й в особистому житті. Разом з чоловіком Михайлом Михайловичем виховали дочку Ярославу та сина Михайла. Нині вони – їхня гордість та втіха. Та найбільша радість від внучат Костянтинчика та Станіславчика. На них уся надія.
Василь ШКІРЯ .