Версія для друку Версія для друку

Публічно, відверто і прозоро

Вперше за роки незалежності України голова Іршавської райдержадміністрації публічно звітував про роботу за минулий рік перед громадськістю і представниками засобів масової інформації.
На зустріч із Олександром Горіним, яка відбулася у великому залі засідань, крім журналістів, прийшли також жителі міста і сіл, представники органів місцевого самоврядування, активісти.
Звертаючись до присутніх, голова РДА зазначив, що робота райдержадміністрації побудована на принципах прозорості, направлена на підвищення ефективності прийняття управлінських рішень, на всебічне задоволення прав і свобод громадян.
Аналізуючи підсумки роботи, Олександр Васильович зазначив, що за січень – грудень 2016 року індекс зростання обсягів реалізації продукції у промисловості району склав 118,0 %.
Стосовно питань по земельним ресурсам і земельним відносинам, Олександр Васильович поінформував, що в райдержадміністрації працює комісія по врегулюванню земельних відносин, робота комісії проходить прозоро та відкрито, участь у її роботі можуть прийняти всі бажаючі. Розглянуто 187 заяв,на підставі яких прийнято відповідні рішення. Учасникам АТО надано дозволи на розробку землеустрою на 157 земельних ділянок в районі.

Стосовно розвитку інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності в районі, це передусім пов’язано із фінансування. У минулому році прийнято програму економічного і соціального розвитку району на 2016 рік, в яку було включено ряд об’єктів по напрямкам соціальної сфери, які фінансувались із державного фонду регіонального розвитку, завдяки підтримки проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», підтримці чеського краю Височина, обласного та районного бюджетів. Кошти передбачались на реконструкцію, ремонти, капітальні ремонти об’єктів соціальної сфери району. За 2016 рік завершено реалізацію проектів з енергозбереження: в трьох дошкільних навчальних закладах в Ільницькій, Броньківській сільських та Іршавській міській радах та ЗОШ I-III ступенів в селі Лисичево, фаза III; в загальноосвітніх навчальних закладах в с.Осій та с.Лисичево, завдяки підтримці обласної ради та чеського краю Височина.
Крім того, 14 проектів на загальну суму 10873,6 тис.грн. ( в т.ч. кошти з ДФРР -7522,1 тис.грн.)., з яких 5 стосуються заходів з енергозбереження і реалізуються відділом освіти райдержадміністрації: 9 стосуються капітального ремонту комунальних доріг. Минулого літа внаслідок несприятливих погодних умов випав град, який зруйнував наробив чимало лиха, зокрема найбільш постраждали мешканці с. Білки, зокрема, з резервного фонду були виділені кошти в розмірі 3 млн. 500 тис. грн.. на вісім об’єктів для відшкодування збитків.
Найбільш болюче питання на сьогодні залишається стан автомобільних доріг, – сказав голова РДА. – Службою автомобільних доріг в Закарпатській області освоєно коштів з державного та обласного бюджетів для ремонту доріг на території району: протягом 2016 року на суму 3925,117 тис. грн.. Окремо профінансовано роботи на ділянці дороги в с. Сільце, дорога державного значення «Мукачево-Рогатин», де було зроблено суцільне покриття протяжністю півтора кілометра, витрачено близько 6 млн.600 тис. грн. Службою автомобільних доріг області також зроблено ремонт дороги «Свалява – Довге – Липча», у межах сіл Бронька та Кушниця місцями покладено суцільне асфальтове покриття. Крім того, зроблено ремонт для укріплення плити моста в с. Імстичево, який потребував термінового ремонту. Безперечно, дороги на сьогоднішній день потребують капітального ремонту. З настанням сприятливих погодних умов заплановано проводити роботи у напрямку їх покращення.
На сьогодні надано до обласної державної адміністрації 45 інвестиційних проектів, що можуть реалізовуватись за кошти державного фонду регіонального розвитку у 2017 році. Основними першочерговими напрямками залишаються роботи по об’єктах соціальної сфери у напрямку енергозбереження: заміни вікон, котлів, перекриття покрівель. У цьому році впроваджується експеримент, в який включена Закарпатська область, відносно фінансового забезпечення реконструкції або поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення за рахунок 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на території нашої області.
Як зазначив Олександр Горін, на сьогодні проходить децентралізація, проводять реформи, змінено фінансування за рахунок коштів державного бюджету. Наразі чимало фінансування припадає саме на районний бюджет. До прикладу, коли минулого року з освітянської субвенції можна було профінансувати кошти на оплату енергоносіїв, поточних ремонтів,то цьогоріч гроші передбачені тільки на заробітну плату вчителям. Тобто додаткове навантаження на районний бюджет, оплата заробітної плати технічних працівників освітніх установ та енергоносіїв. Тому необхідно враховувати всі аспекти фінансування, і ефективно використовувати бюджетні кошти.
Як продовжив далі керівник району, підготовлено зміни до рішень сесії районної ради щодо програми «Турбота» в частині посилення соціального захисту даної категорії громадян та переселенців із зони АТО. Надано матеріальну допомогу 256 учасникам АТО на суму 447,4 тис. грн. Виділено кошти з бюджету в сумі 225,0 тис. гривень на капітальний ремонт будинку загиблого в зоні АТО Данильченко. Також виділено кошти для надання компенсації для покращення житлових умов інваліда другої групи, учасника АТО із с. Ільниці.
До голови райдержадміністрації із своїми питаннями та пропозиціями звернулися представники Іршавської районної організації ВО «Батьківщина» Святослав Симканинець, голова районного товариства інвалідів Михайло Ісак, представник районної ради Євген Свириденко, депутат Іршавської міської ради Віталій Собко, настоятель православного Петро-Павлівського храму отець Василій (Ігнат).
Із порушених на публічному звіті голови РДА питань інформацію надавали також перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Павлишин, заступник голови РДА Іван Мошкола і керівник апарату райдержадміністрації Олег Козенюк. Зокрема, Іван Мошкола сказав, що вже у другому півріччі запрацює консервний цех заводу продтоварів по переробці плодоовочевої продукції. Уже проведено капітальний ремонт приміщення, зведено нову котельню, йде підготовка кадрів до роботи в нових умовах. Днями на підприємстві побував генеральний директор корпорації «Закарпатсадвинпром» Володимир Гісем і дав «добро» на пуск цеху в дію.
Як зазначив Олександр Горін основним шляхом досягнення успіху є ефективна співпраця між органами виконавчої влади і місцевого самоврядування шляхом здійснення співфінансування тих чи інших завдань. Олександр Васильович подякував голові районної ради Віктору Симканинцю, депутатам районної ради, своїм заступникам, керівникам структурних підрозділів РДА та служб району за співпрацю і висловив переконання, що у 2017 році спільно вдасться реалізувати чимало запланованих завдань. Зокрема, пріоритетними залишається збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, створення нових робочих місць, залучення інвестицій в економіку району, розвиток інфраструктури населених пунктів району, покращення життя громадян.
У роботі прес-конференції взяв участь голова райради Віктор Симканинець.
Василь Шкіря,
Неля Пасемко.

Ваш отзыв

Ваш коментар