Версія для друку Версія для друку

УВАГА! РИЗИК ЗАРАЖЕННЯ

Внаслідок інтенсивних дощів, заторів на річках та підтопленням прилеглих територій населених пунктів району з 2 на 3 лютого 2017 року існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Ви можете зарадити цій біді, дотримуючись деяких простих правил гігієни.
Ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць тому, що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити із кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т.д.
У разі неможливості постачання води для пиття можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою.
Для господарських цілей, будь ласка, також користуйтеся тільки добре прокип’яченою водою.
Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдавайте окропом.
Перед їжею обов’язково ретельно мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфектантами – серветками.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
провести рекультивацію земель (очистити поверхню грунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;
колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду;
провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запамарочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнойників і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування тому, що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.
Не гайте часу! Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!
Пам’ятайте, що особливо у цей тяжкий для Вас час зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!!!

Олександр Соколюк,
директор Іршавської районної філії Державної установи «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Ваш отзыв

Ваш коментар