- Нове життя - https://nz-ir.com -

Не так стихія, як її наслідки…

Білими іскристими прозорими кількатонними «біґлязями» прасувала люта зима середмістя Броньки, там де річка Красна вливається в Боржаву та лиховісно розливалася мутним водориєм поміж городами, хатами і господарськими будівлями. Немов лезом старої німецької небезпечної бритви «Золлінґен» повінь зрізала три житлові будинки, торгові точки та й іншим броньківчанам нанесла суттєві матеріальні збитки.
Проте фактично єдиним господарюючим суб’єктом, якому спричинена льодоходом повінь завдала втрат, стало державне підприємство «Довжанське лісомисливське господарство».
… У четвер, увечері, 2-го лютого про початок підтоплення виробничої площадки «Бронька» головного інженера підприємства Віталія Шрама повідомила черговий охоронець Марія Свистак. Відразу ж за наказом начальника ВП Андрія Озарко цех було знезструмлено. Оперативно викликали робітників для проведення робіт, щоб мінімізувати загрозу виробництву та відвезти по можливості техніку. Рівень підтоплення та льодоходу досягав до одного метра.
Вже наступного дня наказом директора ДП «Довжанське лісомисливське господарство» Василя Леднея була утворена комісія, завданням якої стало обстеження наслідків стихії та визначення нанесених підприємству збитків. Комісію очолив головний інженер Віталій Шрам, а до її складу включено головного лісничого Олександра Шкарупу, головного економіста Василя Батрина, головного бухгалтера Мар’яну Вовканич, інженера з охорони праці Павла Поковбу, Броньківського сільського голову Юрія Кузана і начальника виробничої площадки Андрія Озарка. При обстеженні виявлено, що в результаті підтоплення та льодоходу значна частина готової продукції була знесена в річку Боржава, а інша частина пиломатеріалів втратила свою якість.
Електрообладнання, в тому числі і двигуни лісопильної Р-63, стрічко-пильного верстату ВСІ-1000 та дровокольного верстату були повністю затоплені і для подальшого використання без належного очищення і просушування, а скоріше всього навіть ремонту, – непридатні. Через високий рівень води в агрегати автонавантажувача, лісопильної рами та дровокольного верстата, де використовуються мастильні матеріали, потрапила вода, що так само унеможливило подальшу роботу без відповідного ремонту та заміни мастила. Будівля цеху суттєво не постраждала. Правда, окрім дерев’яної підлоги, яку брилами льоду зруйновано майже повністю. Отож, належить провести ремонт вже вказаної техніки, приміщення контори та підсобних приміщень.
Якщо наслідки стихії на виробничій площадці побачили, можна сказати, відразу та й оцінили, то її розгул у лісових масивах став наочним через кілька днів, коли майстри лісу провели обстеження своїх обходів. Руйнівна сила природи набирала своєї потуги у верхів’ях району: у Лисичівському лісництві вивела з ладу півкілометра лісової дороги в урочищі Кам’янка та автодорожній міст в урочищі Репенна. У Річанському лісництві льодохід знищив чотири річкові перепади загальною протяжністю 25 погонних метрів – в урочищах Плитна, Микитівська і два в Токарні. В угіддях Довжанського лісництва водомиї, льодохід зруйнували лісові дороги в урочищах Жубраків, Митьова, Велика Свинка, Великі Полінчата загальною протяжністю майже 2,5 кілометра. Так само потрапили під удар стихії два річкові перепади – підпірна стінка і міст.
Час та обстеження спеціалістів показали, що найбільший руйнівний удар цієї зими в лісовому масиві ДП«Довжанського ЛМГ» припав на урочище Митьова, де катастрофа зруйнувала міст, річковий перепад, лісову дорогу і підпірну стінку.
Стихія минула, а її наслідки ще довго відлунюватимуть у фінансово-економічній діяльності Довжанського лісомисливського господарства.
Михайло БОРЖАВський.