Версія для друку Версія для друку

ЩЕПЛЕННЯ – ПРЕВЕНТИВНИЙ ЗАХІД

Торік у нас зафіксували два спалахи поліомієліту – небезпечної інфекції, що викликає пожиттєвий параліч. Попри те, що уряди Канади і США посприяли відновленню національної програми вакцинації від поліо (безкоштовна вакцина була доступна у всіх областях України), лише 39,5% діток, народжених у першій половині 2016 року, отримали щеплення від поліомієліту (серед дітей віком до 1,5 року – 44%).
Через антивакцинальну кампанію, яка розпочалася сім років тому та хронічне недофінансування Національної програми імунізації протягом останніх двох років, забезпеченість вакцинами була на рівні 25-30% від загальної потреби на рік.
На щастя, в останні місяці 2016 року та в січні 2017 року в район поступили імунобіологічні препарати для вакцинації, проте робота знову-таки по тих чи інших причинах гальмується. Хочу детально розтлумачити, для чого ж проводиться вакцинація проти тої чи іншої хвороби.
Сьогодні розглянемо нагальні питання вакцинації проти кору, паротиту (свинки) та краснухи (КПК). Це тому, що в сусідній з нами державі – Румунії на даний час вирує епідемія кору; ця хвороба зареєстрована у 34 округах Румунії, захворіло вже понад 2300 осіб, з них 14 – померло. Кір страшний тим, що він легко передається. Це по-перше. Від кору немає специфічного лікування. Це по-друге. По-третє, кір – один на тисячу, один на кілька тисяч випадків закінчується летально. Ускладнення від кору – коровий енцефаліт – запалення головного мозку, що забирає життя, а ті, хто переживає енцефаліт, залишаються інвалідами. Кір – одна з причин набутої сліпоти. Хвороба має важкі наслідки, особливо для дітей, які хворіють від першого року життя.
Паротит (свинка): Типова клінічна картина характеризується підвищенням температури тіла (від субфебрильної до 40°С; гарячка триває 4-7 днів), інтоксикацією та ураженням слинних залоз (частіше привушних, рідше підщелепних та під’язичних). Крім цих залоз, у процес часто залучаються підшлункова залоза, мозкові оболонки. Близько в 1/4 – 1/2 хворих хлопчиків на 5-8 день хвороби може розвинутись орхіт – запалення яєчка. У період статевого дозрівання у дівчат іноді розвиваються оофорит, бартолініт, мастит, порушення менструального циклу. В результаті деякі юні пацієнти ризикують стати безплідними на все життя. Тому так важливо здійснювати вакцинацію проти «свинки» до настання статевого дозрівання дитини. У вагітних паротит може призвести до інфікування плоду та викидня. У 50% хворих уражується підшлункова залоза, і тоді, панкреатит може бути єдиним клінічним проявом хвороби.
Краснуха. Не говоритиму за клініку хвороби, яка дуже типова і характеризується помірною інтоксикацією, незначним катаральним запаленням слизових оболонок очей і носа, дрібноплямистою екзантемою, генералізованою лімфаденопатією (збільшення лімфатичних вузлів), головним чином потиличних та шийних, а також ураженням плода у вагітних, що захворіли – і ось це найстрашніше, бо дитина може народитись з вродженими вадами різних органів і систем. Досліджено, що якщо майбутня мати хворіє на 4 –7 тижні вагітності, то у плоду страждають органи зору; на 3 – 11 тижні вагітності –центральна нервова система; на 5 – 10 тижні – серцево-судинна система, а на 7– 12 тижні – органи слуху. Але найбільш частіше діти народжуються з комбінованими вадами, так звана Тріада Грегга:1. Катаракта (помутніння кришталика – сліпота) + 2. Вади серця + 3. Глухота.
Наголосимо, що специфічного лікування для цих захворювань немає, тільки симптоматичне лікування. Основна профілактика – це вакцинація, яка проводиться в однорічному віці в основному однією вакциною «ПРІОРИКС» (містить компоненти до всіх трьох захворювань), а також ревакцинація в 6 річному віці. Особам, які не мали щеплення, вакцинацію можна провести в будь-якому віці (необхідно узгодити з сімейним лікарем). Також треба звернути увагу на те, що легше всього можуть заразитися та тяжче хворіють ослаблені особи. Тому щоб менше хворіти, необхідно дотримуватись здорового способу життя. Ще треба відмітити, що вагітним ця вакцинація протипоказана, тому жінки, які планують вагітність, спочатку мають подумати за вакцинацію проти корі, краснухи та паротиту.
Степан Сукович,
заступник головного лікаря з охорони дитинства та материнства Комунального закладу «Іршавський центр первинної
медико-санітарної допомоги».

Ваш отзыв

Ваш коментар