- Нове життя - https://nz-ir.com -

Послуги, у які вкладено душу

Вижити в сучасних умовах важко навіть молодим та здоровим людям, годі й говорити про старих та немічних. Часто буває так, що у стареньких немає нікого. Саме тому держава створює цілу систему соціального захисту.
В Іршавському районі обслуговуванням осіб похилого віку займається районний центр соціального обслуговування, в якому соціальні робітники надають різні послуги.
Щоб дізнатися про роботу соціальних працівників терцентру, ми провели розмову з директором цього закладу Петром Олександровичем Горзовим.
– Петре Олександровичу, розкажіть про діяльність територіального центру соціального обслуговування, функції, які виконують його працівники?
– Іршавський територіальний центр соціального обслуговування функціонує з 1991 року – і на сьогодні у ньому утворено три відділення.
А саме: відділення соціальної допомоги вдома, на обслуговуванні якого перебуває 289 одиноких непрацездатних громадян, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги (надано допомогу 321 особі), відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання (нині там мешкають 14 підопічних) .
Мета нашої установи – надання якісних соціально-побутових послуг одиноким непрацездатним громадянам, пенсіонерам, інвалідам та іншим представниками соціально незахищених верств населення, які спрямовані на підтримання їхньої життєдіяльності та соціальної активності.
Робота відділення соціальної допомоги вдома спрямована на виявлення та надання допомоги одиноким непрацездатним громадянам і інвалідам, які не в змозі самостійно себе обслуговувати та потребують сторонньої допомоги. 30 соціальними робітниками надаються різні види соціальних послуг вдома, згідно з медичними висновками та укладеними договорами між підопічним та установою.
Соціальні працівники спілкуються з людьми,  не рідше двох разів на тиждень відвідують одиноких, надають соціально-побутові послуги, виявляють додаткові потреби, що необхідно вирішити та виконують їх самостійно або через підприємства торгівлі, побуту (доставка продуктів чи інших речей), заклади охорони здоров’я (викликати лікаря, заміряти тиск, температуру), прибирають житлове приміщення, оплачують комунальні та інші послуги.
Зокрема, станом на січень 2017 року соціальними працівниками центру організовано оформлення субсидій на газ 136 особам похилого віку, 85 – на тверде паливо, щодо 50 – нарахування пільг, передбачених законодавством. Питання, що не може виконати самостійно соціальний працівник, передаються для виконання начальнику відділення соціальної допомоги вдома. Робота соціальних працівників потребує повної самовіддачі та душевної щедрості.
Людяність, взаємодопомога, співчуття – головні засади діяльності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Іршавському районі.
– Ви надаєте і платні послуги? Якщо так, то скільки коштує надання цих послуг?
– Територіальний центр забезпечує безоплатне надання послуг для одиноких громадян пенсійного віку, або коли рідні (діти) є громадянами похилого віку чи визнані інвалідами в установленому порядку.
Однак терцентр може надавати і платні соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу.
Крім того, платні послуги можуть надаватись і громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, потерпілі від стихійного лиха, катастроф (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї.
Тарифи на платні соціальні послуги встановлюються територіальним центром відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2005 р. № 268 ,,Про затвердження Порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги”, і вони, звичайно, у рази нижчі від ринкових.
– Петре Олександровичу, всім відомо, що люди похилого віку потребують особливої уваги. А які умови створено для тих, які постійно проживають у відділенні стаціонарного догляду?
– Всі підопічні у названому відділенні мають нелегкі долі і, звичайно, потребують індивідуального підходу до кожного. Найстаршому з підопічних виповнилось 96 років. Тому піклування і добре слово потрібне кожному з них. Колективом відділення під керівництвом завідуючої Віри Іванівни Ганчич створено якнайкращі умови для проживання підопічних. Працівники, які в ньому працюють, від природи наділені людяністю та добрим серцем.
Віра Іванівна докладає всі зусилля для організації та дотримання у відділенні санітарних умов, доброзичливої атмосфери.
Водночас велику турботу за підопічних проявляють і всі інші працівники відділення.
Наші підопічні іноді ображаються, якщо через зайнятість я не можу протягом тижня іх відвідати, а вже, коли зустрічаємось, то без поцілунків не обходиться.
Відділення працює на повну потужність. Систематично проводяться поточні ремонти в житлових приміщеннях, встановлено пластикові вікна, замінено двері, влаштовано автономний водопровід. З метою поліпшення умов проживання закуплено матраци, одіяла, постільну білизну, посуд.
Працівники роблять все для того, щоб умови проживання підопічних були на належному рівні: теплі, затишні кімнати, чотириразове калорійне харчування, медичний догляд, кабельне телебачення, свіжа преса, а найважливіше – добре ставлення працівників до підопічних.
– Петре Олександровичу, а які функції виконують працівники відділення грошової та натуральної допомоги?
– Завданням відділення є організація надання грошової та натуральної допомоги є надання спонсорської та гуманітарної допомоги особам, які через похилий вік, багатодітність, малозабезпеченість чи вади здоров’я опинилися в скрутних життєвих обставинах.
Дане відділення створено тільки у травні 2016 року.
Вже станом на лютий 2017 року безкоштовно надано гуманітарної допомоги 321 громадянину. Ми співпрацюємо з християнським центром реформаторської церкви, який постійно надає гуманітарну допомогу незахищеним верствам населення. Тож маємо змогу забезпечити одиноких та пристарілих громадян одягом та взуттям. Крім того, можемо надавати безкоштовно і перукарські послуги.

– А які проблеми потрібно вирішувати найближчим часом?
– Найбільш прооблемним питанням на сьогодні є розширення житлово-побутових приміщень у стаціонарного відділення, оскільки з кожним роком збільшується число пристарілих громадян, які мають право в ньому проживати.
Потребумо обладнати ритуальну кімнату, кімнату для відвідувачів, упорядкувати прилеглу територію (огорожа, лавки) .
Нашу роботу , та ще й в умовах жорстокого грошового дефіциту, проводити нелегко. Пошук фінансових та матеріальних ресурсів, подолання труднощів – постійні наші спутники. Однак ми розуміємо, що все вирішується не одразу і не одного дня, особливо коли люди від нас чекають допомоги, без якої вони не можуть обійтися.
Ми постійно відчуваємо підтримку керівництва району, яке з розумінням ставиться до наших проблем і потреб людей похилого віку.
Завдяки зусиллям голови районної ради В.А.Симканинця та голови райдержадміністрації О.В. Горіна у 2016 році відремонтовано дах адмінбудинку терцентру та проведено поточні ремонти в ньому.
Ми постійно дбаємо щоб старенькі люди, інваліди та діти з фізичними та розумовими вадами, якими ми опікуємося, почувалися захищеними, оточеними турботою і піклуванням.
– Як відомо, окрім службових обов’язків, ви також з дружиною виховуєте 6 дітей з числа сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких двоє діти – інваліди. Як Вам вдається поєднувати такі нелегкі обов’язки?
– Я безмежно завдячую Богу, що моя життєва дорога пов’язана із системою соціального захисту. І робота моєї дружини завжди була пов’язана з наданням допомоги тим людям, які не можуть самі себе захистити. Тому незважаючи на те, що ми не маємо жодного дня вихідного, мої підопічні, як діти, так і старенькі, надихають мене оптимізмом та енергією добра.
Хочеться з кожним днем все більше і більше робити для них корисного і приємного, і тому про втому або негаразди немає часу думати.
– Напередодні інтерв’ю ви відсвяткували день народження, тому і колектив районної газети вітає Вас зі святом.
Бажаємо Вам щасливої долі й здоров’я, успіхів і процвітання.

Розмову вели
Василь ШКІРЯ,
Михайло ІСАК.