- Нове життя - https://nz-ir.com -

В Іршаву бетлегем завітав

На Водохреща центральна площа міста над Іршавкою була переповнена колядницькими гуртами. Серед бетлегемів можна було побачити ангелів, пастушків, діда і бабу, царя Ірода та його воїна, цигана з циганкою, козу-дерезу, чорта… Вони на повен голос сповіщали, що на світ Божий Діва Марія сина породила. Хлопчики та дівчатка захоплено споглядали на них, намагалися втрутитися в розмову, поспілкуватися, по-доброму заздрили їм. У багатьох колядників у руках красувався макет храму, виготовлений з картону та оздоблений позолотою й блискавками.
Свято розпочалося урочистою ходою вулицею Гагаріна. Дзвінко лунали колядки, які виконували бетлегеми.
Нова радість стала,
яка не бувала:
Над вертепом звізда ясна
світом засіяла.
Де Христос родився, з Діви
воплотився,
Як чоловік, пеленами убого
повився.
Ангели співають, хвалу
воздають,
На небесах і на землі мир
провозглашають.
Давид виграває, в гуслі ударяє,
Мелодійно і предивно Бога
вихваляє.
На спеціально обладнану святкову сцену запрошуються голова райдержадміністрації Олександр Горін, голова районної ради Віктор Симканинець та міський голова Степан Бобик. Вони привітали присутніх зі святом Водохреща, побажали їм міцного здоров’я, миру, злагоди, добра, сімейної радості та Божого благословення. Водночас зазначили, що фестиваль вертепів та колядницьких колективів «Іршавський бетлегем» уже прижився в районі, це дає можливість із покоління в покоління передавати традиції рідного краю. Побажали усім учасникам творчого натхнення, вдалого виступу та наснаги, а всім гостям хорошого настрою та приємного відпочинку.
На сцену рдин за одним виходять народний обрядово-фольклорний колектив «Іршавська родина» (керівник Олена Йонаш). Потім перед присутніми виступили народний хор ветеранів Іршавського районного будинку культури (керівник Оксана Сідор), народний вокальний ансамбль «Ільничанка» БК «Шахтар» с. Ільниця (Олеся Мейсарош), колядницький колектив клубу с. Заболотне (Ольга Поляк), колядницькі колективи с. Загаття (Ірина Іванчо), с. Малий Раковець, с. Осій (Марта Кузьміна), с. Климовиця (Ганна Котубей), с. Івашковиця (Марина Котубей), с. Хмільник (Юлія Казієва), бетлегеми БК с. Довге (Олена Кукла), вокальний дует клубу с. Білки, с. Нижнє Болотне (Зінаїда Федоранич), народний фольклорний ансамбль «Іршава» (Надія Мельник-Гудь), зразковий дитячий фольклорний колектив «Кирниченька» (Едіта Канчій). У фестивалі взяли участь близько двадцяти гуртів.
Та свято на цьому не закінчилося. Майстри народної творчості проводили майстер-клас. Присутні мали можливість оглянути виставку робіт членів районного народного об’єднання художників та народних майстрів «Колорит Боржави». Свої роботи представили Любов Матіко (декоративний розпис), Марія Ляшко (вишивка), Надія Вербищук і Тетяна Фірцак (кераміка), Ольга Копинець (ткацтво), Вікторія Капітан (декоративний розпис, орігамі), Олександр Молнар (іконопис), Іван Головко (лозоплетіння), Ілліана Войнарович (вишивка), Надія Матіко та Соломія Юріна (розпис).
Разом з усіма виставку оглянули керівники району Олександр Горін, Віктор Симканинець та міста Степан Бобик.
Фестиваль продовжувався допізна. Гарного настрою додавали колядки, які співали бетлегеми вже не на сцені, а прямо на площі разом із присутніми, яких зібралося чимало.
Небо і земля, небо і земля
нині торжествують,
Ангели й люди, ангели
й люди весело празднують.
Христос родився, Бог
воплотився,
Ангели співають, царіє
вітають,
Поклон оддають, пастиріє
грають,
«Чудо, чудо», — повідають.
У тому, що фестиваль пройшов на належному організаторському рівні, чимала заслуга ведучих Яни Мартин, Юрія Мельника і Наталії Панько.

Василь ШКІРЯ