- Нове життя - https://nz-ir.com -

ПРО РЕФОРМУВАННЯ В ГАЛУЗІ ОСВІТИ ГОВОРИЛИ НА СЕМІНАРІ У РДА

Днями у великому залі засідань райради пройшов круглий стіл на тему: «Децентралізація в освіті. Місце лідера у цьому процесі». Участь у заході прийняли учасники учнівської районної організації «Лідер». З школярами поспілкувалися перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Павлишин, заступник голови райради Володимир Половка.
В ході розмови з молоддю Ігор Мирославович та Володимир Михайлович  поцікавилися у кожного із них планами щодо вибору майбутньої професії, поділилися думками щодо обрання фаху з власного досвіду. Посадовці закликали молодь серйозно поставитись до вибору професії, адже правильний вибір – гарантований успіх у майбутньому дорослому житті.
Завідувач районного методичного кабінету відділу освіти райдержадміністрації Мар’яна Гудь та методист відділу освіти РДА Андрій Андрішко розповіли учасникам круглого столу про заплановані нововведення в освітній галузі. Йдеться про те, що нині в Україні триває процес децентралізації, яким передбачено реформування всіх сфер життя місцевих громад, зокрема, й у галузі освіти. На практиці це означає, що місцеві громади (органи місцевого самоврядування, об’єднані територіальні громади) матимуть більше повноважень і коштів та зможуть самі вирішувати питання щодо матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів, в першу чергу – садочків та шкіл. Саме з цією метою Кабінет Міністрів Постановою від 20 січня 2016 року затвердив зміни у порядку створення освітніх округів та визначив умови функціонування загальноосвітніх навчальних закладів в рамках децентралізації.   Це дасть змогу створити на місцях опорні школи – добре оснащені всім необхідним для сучасного навчального процесу.
Опорні школи потрібні для того, щоб учні з різних населених пунктів, незалежно від розміру цих населених пунктів та матеріального стану родини, мали рівний доступ до якісної шкільної освіти. Оскільки опорні школи забезпечуватимуть освітні потреби населення на досить значній території,  вони передбачають організоване підвезення учнів та педагогів шкільними автобусами.  Цими питаннями опікуватимуться місцеві громади.
Міністерство освіти і науки неодноразово наголошувало, що опорні школи – це зміни, які стосуються учнів середніх та старших класів (після прийняття відповідного Закону – середньої та старшої  школи). Саме учні середніх та старших класів, за потреби, їздитимуть шкільними автобусами до опорних шкіл в своєму регіоні. Початкова школа (1-4 класи) і надалі залишатиметься максимально доступною в кожному населеному пункті.
Обговорили також питання розвитку освітньої галузі в Іршавському районі, окреслили основні завдання щодо організації навчально-виховного процесу, що турбували школярів. Під час зустріч учні задавали запитання учасникам семінару, на які отримали вичерпні відповіді.