- Нове життя - https://nz-ir.com -

погані новини…

В ці святі дні весь православний християнський світ урочисто прославляв під час церковних богослужінь Різдво Ісуса Христа. Це одне з головних християнських свят, до якого напередодні готуються віруючі люди 40-денним постом. Читаючи Євангеліє, ми знаємо, що новонародженому Спасителю поклонились віфлеємські пастухи, східні волхви. Ангели небесні співали в момент його народження слова хвали: «Слава во вишніх Богу і на землі мир, в чоловіціх благоволеніє» (ЛК2,14).
За древніми народними традиціями, на Закарпатті у всі часи колоритно звучать різними мовами різдвяні колядки, новорічні віншування, вертепи, звізди… І на Іршавщині з давніх-давен існує ціла низка традицій колядок та різних святкових дійств вертепів тощо. Розпочинався урочистий церемоніал з обходу хат колядниками у Святий вечір напередодні Різдва Христового.
А тепер про погані новини, на жаль, страшні, які вражають своєю жорстокістю. Колядники вертепу по-звірськи вбили людину, вкрали в хаті гаманець господаря, телефони. А по дорозі неможливо пройти, бо колядники вертепу перестають людей, дітей, іноді вриваються в оселі… Велике християнське свято Різдва Христового вони перетворюють у язичницькі вакханалії. З розумінням ставлюся до того, що часи нелегкі в економічному плані, але ніхто не дав права нашій молоді перетворювати радісне свято у темне сатанинське дійство. Ще раз підкреслюю «радісне свято», коли небесні ангели сповістили людству про Різдво Христове, про наше з вами спасіння. Але по вулицях міста і сіл колядники вертепів перетворюються у темні сили, закривають свої обличчя, творять свої страшні справи та наводять страх на перехожих. Вулицями іноді неможливо пройти, бо колядники чіпляються до людей.
Але, повірте, мало хто з тих колядників ходить до храму, щоденно молиться, творить добрі справи… Звертаюся до батьків, громадськості, щоб припинити подібні вакханалії, щоб наші власні діти не вбивали людей, здійснюючи смертні гріхи.
Звичайно, що народні традиції наших предків слід підтримувати, але я категорично проти варварства, жорстокості, насилля на вулицях міст та сіл. І якщо є бажання зробити різдвяний вертеп, то це має бути зроблено і носити християнський вигляд, мораль, гідні вчинки. Бажано, щоб безпосередньо церковні громади взяли під власний контроль діяльність вертепу, колядники в обов’язковому порядку отримали настанови та благословення священнослужителів. Категорично заборонено вживання алкоголю підлітками, потрібно поводити себе згідно із заповідями Божими, пам’ятати про відповідальність перед Богом та народом.

Василій Ігнат,
протоієрей м. Іршава