Версія для друку Версія для друку

ПРО СТАН СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Сільське господарство займає одне з провідних місць в економіці району і області в цілому. В ньому створюється майже одна шоста частина валової доданої вартості економіки краю. Однак за роки незалежності змінилось співвідношення площ сільськогосподарських угідь та всього товарного виробництва у сільському господарстві району на користь господарств населення, не зважаючи на створення великої кількості фермерських господарств та окремих сільськогосподарських товариств.
У користуванні господарств населення знаходиться 88,9% площ сільськогосподарських угідь району, на них припадає майже 95% валового збору всіх зернових культур, 99,9% валового збору картоплі, овочів, іншої продукції рослинництва і майже така ж частка продукції тваринництва.
Станом на 1 грудня 2016 року всіма категоріями господарств району було вироблено 6089 т м’яса (реалізація худоби та птиці на забій у живій вазі), що на 5,1% менше показника відповідного періоду попереднього року. Виробництво молока становило 32435 т, яєць – 29571,8 тис. штук, що відповідно на 7,8% та 7,1% менше ніж у січні-листопаді попереднього року. Із наведених цифр 100% виробництва м’яса і яєць припадає на господарства населення та 99,8% на виробництво молока.
Станом на 1 грудня 2016р. чисельність поголів’я худоби та птиці у господарствах усіх категорій характеризується даними:
В цілому можна констатувати, що сільськогосподарські підприємства, включаючи фермерські господарства, тільки «виживають» в сучасних економічних умовах і кращі часи для них ще попереду.

Віра Сироваткіна,
начальник відділу статистики в Іршавському районі

Ваш отзыв

Ваш коментар