- Нове життя - https://nz-ir.com -

Звітували медики

На оперативну нараду до Комунального закладу «Іршавський центр первинної медико-санітарної допомоги» 20 грудня завітали голова районної ради Віктор Симканинець, радник голови Юрій Фельцан начальник відділу охорони здоров’я РДА Сергій Караслай. Перші керівники району та начальник відділу охорони здоров’я привітали всіх працівників Центру, лікарів первинної ланки, побажали їм у 2017 році гідно вступити в рік реформ медичної галузі, який розпочинається з реформи сімейної медицини, а також здоров’я, миру, добробуту, гараздів і веселих новорічних свят.
16 грудня 2016 року на сесії районної ради був обговорений Статут Центру КЗ «ІЦПМСД» в новій редакції та переукладання контракту з головним лікарем КЗ «ІЦПМСД» відповідно до вимог чинного законодавства. Всі ці питання були в комісіях районної ради опрацьовані, мали багато актуальних запитань, але на сесії одноголосно проголосовані депутатами райради.
Відверто кажучи, позитивно оцінено роботу діяльності закладів первинної медико-санітарної допомоги. Багато чого змінено за короткий час і ми не стоїмо на місці, а готуємося до нових змін. Всі можуть відчути, як поступово поліпшується матеріально-технічна база АЗІП-СМ та ФАП-ів.
З обласного бюджету отримано імунобіологічних препаратів на суму більше одного мільйона гривень, що становить 100% від потреби.
Слід відзначити активну роботу всіх сімейних лікарів по туровій імунізації від поліомієліту, яку ми в районі виконали на 87%, а область – 83%.
Всі заклади первинної медико-санітарної допомоги у 2016 р. за рахунок місцевого бюджету отримали медикаментів на суму 230 000 грн, на пільгові медикаменти було виділено – 300 000 грн. На поточні ремонти амбулаторій та ФАП-ів, виготовлення проектно-кошторисної документації із місцевого бюджету виділено 370 000 грн. Цього у фінансуванні є недостатньо, але все-таки відчутно у роботі закладів.
Всі 32 інтегральні показники роботи закладів сімейної медицини майже на рівні обласних показників і кращі.
Першочерговою проблемою Центру залишається те, що відсутність санітарного транспорту та пального в селах ускладнює вчасне надання першої невідкладної медичної допомоги, патронажу за дітьми сімейними лікарями. Жоден медичний заклад у селах з гірським статусом немає санітарного автомобіля, що утруднює роботу сімейних лікарів. З 5 автомобілів «Опель-комбо» всі знаходяться на балансі сільських рад, використовуються не за призначенням. У жовтні 2016 року повторно підготовлені і відправлені листи до голів сільських рад про передачу даних автомобілів на баланс закладу, але жодної відповіді поки що ми не отримали. Цьогоріч також прийнято сесією районної ради програму «Місцевих стимулів» для медичних працівників КЗ «ІЦПМСД», яка розрахована на 2017-2020 рр. Вона повинна підвищити якість та ефективність надання медичних послуг, надання кваліфікованої медичної допомоги кожному жителю району. Це забезпечення вело-мопедним транспортом, придбанням сумок-укладок та спецодягу для лікарів та середнього медперсоналу. Є надія, що дана програма буде підтримана депутатами і фінансуватиметься всього 1 млн 800 тис. грн. на 4 роки дії програми.

Оксана Булеза,
головний лікар КЗ «ІЦПМСД»