Версія для друку Версія для друку

ІЗ ВЕРШИНИ 90-ЛІТТЯ

Минулого понеділка в оселі Марії Михайлівни Василець із Великого Раківця, яка потопає в саду і винограднику, було гамірно, весело і радісно. Тут зібралися родичі й сусіди, щоб привітати її з 90-річчям. Серед гостей були і сільські голови Великого Раківця – Андрій Худа і Малого Раківця – Емілія Лях.
– Марія Михайлівна – моя маточка, – каже Емілія Юріївна. – Я дуже її люблю. Завжди щира, привітна, до неї любо зайти, поспілкуватися. Вона на своєму життєвому шляху пережила чимало, тому є про що згадати. Не втратила почуття гумору, любові та розуміння до ближнього. У неї своя філософія буття.
Найбільше непокоїть її те, що на схилі літ залишилася самотньою. Є газдівство, а нема кому працювати. Чоловік, Михайло Михайлович, уже пішов у потойбічні світи. Сини – Василь Михайлович разом із сім’єю проживає у Санкт-Петербурзі, а Іван Михайлович – у Чопі. Обидва вивчилася на лікарів. Відомі особистості. До речі, Василь Михайлович працює в науково-дослідному інституті промисловості і морської медицини головним лікарем. Захистив дисертацію кандидата медичних наук. Дружина Валентина Сергіївна працює лікарем-гінекологом. Доньки – Олена і Наталія – закінчили ветеринарну академію. Вони подарували бабусі Марії Михайлівні правнуків – Катерину та Ярослава.
М.М. Василець понад двадцять років віддала колгоспу «Виноградар». Працювала у садо-виноградній ланці. Робота була нелегка, однак вона ніколи не шкодувала сил та енергії. У неї все завжди виходило. Коли я запитав у неї про секрети довголіття відповіла:
– У мене завжди на першому плані була сім’я і віра в Бога. І до їжі була невибаглива, надаю перевагу простим стравам.
У кімнаті, де живе Марія Михайлівна, — телевізор. Каже, що добре знає, що діється тепер у світі. Наразі догляд веде за нею Наталія Роман.
На питання, щоб вона хотіла побажати читачам «Нового життя» з вершини 90-ліття, відповіла:
– Бажаю всього доброго, щоб Україна була вільна і щоб був мир.
З роси і води вам, шановна Маріє Михайлівно!

Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар