Версія для друку Версія для друку

І В НЕГОДУ – ПОГОДА ДЛЯ СПРАВЖНЬОГО РИБАЛКИ

Серед тисяч своїх земляків у суєтній повсякденності ми здебільшого частіше не помічаємо, аніж приділяємо увагу людям із інвалідністю. Хіба що хто-небудь відверто звернеться по допомогу, що для них то загалом не характерно. Про них можна впевнено сказати, що на небосхилі їх здоров’я більше хмарно, ніж сонячно.
Будь-яка масова – святкова, спортивна чи розважальна акція, організована для них, сприймається як своєрідний подарунок долі. По-особливому це відчувається, коли збираються люди однієї категорії щодо стану здоров’я, для яких це не просто таке собі звичне хобі, а елемент, або навіть спосіб самоутвердження. Для чималої кількості інвалідів життя не обмежується чотирма стінами, і одне із таких захоплень, що дозволяє повнокровно брати активну участь, – це рибальство як на озерах, так і на річках.

Уже впродовж семи років восени кожного сезону для районної організації Товариства інвалідів України своєрідним вінцем для тих його членів, які активно займаються риболовлею є змагання, що проводяться на базі районної організації УТМР, де їм створюються найбільш сприятливі умови для проведення турніру, підбиття підсумків та активного відпочинку.
Голова районного товариства Михайло Ісак, відкриваючи недавно змагання, зазначив, що саме через подібні акції організація допомагає самостверджуватися всім.
– І дуже важливо, щоб у подібних випадках було кому підкласти плече, – продовжив Михайло Дмитрович. – Нехай це буде інколи не надто фінансово чи матеріально відчутна допомога, але навіть мізерна увага стає у добрій нагоді для фізичної та душевної рівноваги будь-якої людини. Слід найперше назвати депутатів районної ради Сергія Лупака та обласної ради – Петра Добромільського.
… Дві години спортивного суперництва промайнули достатньо швидко як для учасників, так і організаторів та суддів. Приємні хвилини нагородження, приязне спілкування у неформальній обстановці можуть навіть більш яскраво запам’ятатися аніж підготовка до змагань, жеребкування, очікування: клюне, чи не клюне. Згодом – азартне обговорення як безпосередньо цієї рибалки, так і конкретних, інколи, неймовірних або малоймовірних ситуацій та уловів, домовленості про спільні плани, виїзди на ставки, озера або місцеві річки.
Відрадно, що попри всі труднощі природного характеру та людський фактор, близько півтора десятка рибалок-любителів із числа інвалідів Іршавщини зуміли приїхати в Собатино на змагання.
Кожна сільська команда – своєрідний колектив. Збірна. Найбільш чисельним складом – четверо чоловік – приїхали довжани, троє Бойків однофамільців – із Осою, Петро Ряшко із Приборжавського – із шестирічним сином Артемом. Вони, до речі, і стали переможцями змагань. Персональну «відповідальність несе» за це суддя змагань Василь Турянин. Та ще, мабуть, дорадчими голосами до цього його рішення долучилися голова районної організації Товариства інвалідів України Михайло Ісак та його колега – голова районної організації ветеранів України Петро Король. По-доброму підтримали їх вже згадані депутати Сергій Лупак і Петро Добромільський.

Михайло ВЕРХОВИНЕЦЬ.

Ваш отзыв

Ваш коментар