- Нове життя - https://nz-ir.com -

Хрест при дорозі

При дорозі Іршава – Довге, там, де йде відгалуження шляху до Імстичова вже два тижні красується величний дубовий хрест. Поставив його власним коштом о. диякон Петро Зейкан – однофамілець славного засновника Імстичівського монастиря Іоанникія Зейкана.
За задумом цей хрест мав стояти при в’їзді в село, але нинішня влада Імстичова все зробила для того, щоб цього не сталося. Довелося вирішувати цю справу аж із обласною владою.
– А може воно й краще, що цей хрест стоїть саме на цьому місці, бо його бачать і вклоняються йому всі, хто проїжджає чи проходить мимо, – сказав при церемонії освячення архімандрит Макарій, – отець-настоятель Свято-Серафимо-Саровського православного жіночого монастиря, що в Приборжавському. Участь у освяченні нового хреста взяли 12 священників та чотири диякони. До присутніх звернувся також настоятель Імстичівської церкви Різдва Пресвятої Богородиці, протоієрей о. Петро Канайло. Всі священики та вірники тепло привітали о. диякона Петра Зейкана за його духовний подвиг.
Цікаво, що напередодні освячення в соціальних мережах розгорнулася ціла дискусія. Один пан дозволив собі назвати цей хрест «путінським», на що отримав цілу зливу негативу. Підтримали його, та й то опосередковано, двоє чи троє користувачів в мережі.
Так, о. Петро належить до православного кліру, але в Імстичівській церкві, де він служить разом із о. Петром Канайлом, уже більше двох років при літургії не згадують патріарха Кирила, друга Путіна. Не треба пояснювати нікому, що кадебіст Путін не придумав ні православ’я, ні тим більше, православний хрест. Але, якщо комусь треба похизуватися – його право.

Вл. Інф.