Версія для друку Версія для друку

Бог, що сотворив світ…

«Бог,що сотворив світ і все що в ньому … І ввесь людський рід Він з одного створив, щоб замешкати всю поверхню землі, і призначив окреслені доби й границі за мешкання їх, щоб Бога шукали вони, чи Його не відчують і не знайдуть, хоч Він і недалеко від кожного з нас». (Біблія. Дії апостолів 17,24-27
Браття та сестри недавно святкували 25-у річницю проголошення Незалежності Української держави. Вже два роки, як на східних теренах нашої Батьківщини в Луганській та Донецькій областях йде війна проти держави Україна, яку веде Російська Федерація. Росією окуповано та анексовано Крим. Багато загиблих є в цій війні,це й мирне населення та наші з вами сини та доньки українського народу –військові та волонтери. Низько схиляю свою голову перед тими, хто бореться за незалежність нашої Батьківщини, як зі зброєю в руках так і інформаційно.
Як священик, та громадянин держави Україна з жалем та сумом мушу зазначити, що лишень один єпископ Московського патріархату, а саме митрополит Черкаський та Канівський Софроній Дмитрук засудив злочинні дії президента Путіна – назвав його бандитом, та патріарха московського Кирила , який зрадив Православну Церкву Московського патріархату в Україні. Митрополит Софроній закликав виправити страшнючу помилку анексії Криму ще два роки тому, наших колишніх співвітчизників, а саме секретаря РФ п. Матвієнко, та міністра культури –назвавши його міністром без культури. Митрополит Софроній сказав: «Я можу зрозуміти все- багатство, слава, гроші, а совість де? Де совість? Кожна людина повинна пам’ятати де закопано її пуповину. Починаючи від монголо-татарського іга донедавна ми не мали своєї держави.Ми б її мали, якби не зрадники! Коли Меншиков за наказом Петра І напав на гетьманську столицю – Батурин, то не міг її здобути. Але знайшовся один зрадник, який таємним ходом запровадив війська. І в Батурині було вбито від малого до великого 34 тисячі люду.»
Сьогодні є багато тих, хто зраджує Україну. Він гірше Юди Іскаріотського та братовбивці Каїна. Хай не думають ті люди, що вони унаслідують Царство Небесне. Заповідь Господня «Шануй отця твого та матір твою, щоб тобі було добре, та ти був довголітнім на землі» стосується пошанівку Батьківщини. Тієї землі, де ти народився, де пройшла твоя молодість. Можливо й не всі тут народились, але тут в Україні виховались. Як каже народна мудрість: «Не та мати що народила, а та, що виховала». Багато сьогодні військових різних національностей віддали життя за кращу долю України, доземний їм уклін та вічна пам’ять. Вони завжди будуть жити в наших серцях. Гинуть кращі сини та дочки нашого народу. Кілька місяці тому Україна прощалась з українським соловейком, оперним співаком, якого знала вся Європа – Василем Сліпаком. Василь за вдачею був доброю та лагідною людиною, а як співав… Чотири октави в діапазоні… Який колорит. З Василем Сліпаком в 1993 році мене познайомив Тарас Кащук, син священика, він так як і Василь співав у хоровій капелі хлопчиків та юнаків «Дударик».
Багато гине молоді, діти лишаються сиротами, а жінки вдовами. Не оминуло лихо й Іршавський район. Звертаюсь до свідомих українців, підприємців-патріотів взяти участь в акції «Ранець доброти», яку започаткував патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет. Це всеукраїнська акція допомоги першокласникам, які втратили своїх батьків у зоні бойових дій, багатодітним родинам військовослужбовців, дітям, які проживають у зоні АТО, сірій зоні, переселенцям.
Його Святість звернувся до українців із закликом допомогти дітям, які постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні, а також всім дітям, які мають у цьому потребу:
«Дорогі браття і сестри! На Сході йде війна і багато дітей залишились сиротами, багато біженців, діти яких не мають можливості отримати усе необхідне для того, щоб почати навчання у школі. Наш відділ соціального служіння закупив рюкзаки для школярів, – все необхідне для першокласників: олівці, ручки, фарби, деякі підручники, в тому числі Закон Божий. Все це ми будемо роздавати дітям, які втратили своїх батьків, захисників нашої української землі на Сході, будемо роздавати дітям переселенців, але їх дуже багато і Церква сама не може забезпечити тих дітей, тому я звертаюся до всіх вас: до підприємців, до людей не байдужих: хто може допоможіть цим дітям придбати необхідні речі для того, щоб діти могли розпочати навчання в школі і мати все необхідне для навчання.
Цим самим ми виявили ту християнську любов, яку заповідав нам Господь Ісус Христос. Вже волонтери дуже багато зробили і для нашої армії, і для біженців, для тих, хто постраждав під час цієї неоголошеної Росією війни з Україною, але треба ще зробити добру справу для дітей. Я думаю, що українські волонтери, українські благодійники зможуть забезпечити дітей-сиріт всім необхідним для того, щоб вони почали навчання у школі» – сказав Патріарх Філарет.
Координатор акції “Ранець доброти”, заступник голови Синодального відділу соціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату, керівник громадської організації «ЕЛЕОС-УКРАЇНА» протоієрей Сергій Дмитрієв сказав, що до акції вже приєдналися митці, волонтери та організації. За його словами, вже зібрано близько 100 ранців для дітей. Також він зазначив, що понад 40 ранців на цьому тижні будуть відправлені першокласникам, які живуть у так званій сірій зоні в районі Гранітного (поблизу Маріуполя), а у Житомирській області 50 дітей уже отримали необхідні речі для початку навчального року.
Організатором акції є Синодальний відділ соціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату ЕЛЕОС-УКРАЇНА за підтримки асоціації Благодійників України.
Сьогодні до акції вже долучились відомі митці, музиканти, громадські активісти, духовні лідери та журналісти. Наразі вони вже готують свої ранці.
ЕЛЕОС-УКРАЇНА, яка з самого початку опікується родинами військових наразі має списки родин, які потребують допомоги, а також закладів на території АТО та родин вимушених переселенців.

Іван Приймак,
священик, настоятель
храму святих верховних апостолів Петра та Павла УПЦ КП.

Ваш отзыв

Ваш коментар