- Нове життя - https://nz-ir.com -

Єдиним кроком з україною

Кажуть, сам Бог велів стати вчителем Олесі Вікторівні Штефаньо із Білок. Вона не лише з любов’ю і повагою ставиться до дітей, а й вміє вислухати й почути кожного, допомогти мудрим, ласкавим словом, підбадьорити. Вміє бути вимогливою, але ніколи не залишить в скруті, завжди порадить. Радіє життю і вчить цьому своїх вихованців.
Директор Іршавської гімназії Наталія Онисько розповідає:
–Таких би нам побільше вчителів. Із першого дня роботи в гімназії вона стала душею колективу. Кожному з батьків, напевне, хочеться, щоб їх дитина потрапила в «руки» саме до такого педагога, як Олеся Вікторівна. Тим хто став її вихованцем, просто пощастило, бо для неї кожен учень – це цілий світ, неповторний і своєрідний. Вона в кожній дитині відчуває індивідуальність.
О.В. Штефаньо неспроста обрала благородну вчительську професію. Творчість у роботі вчителя – це насамперед пізнання людини. Своїм завданням Олеся Вікторівна вважає виховання особистості, здатної сприймати і розуміти красу.
На своїх уроках створює сприятливі умови для розвитку самостійності мислення кожного учня.
Олеся Вікторівна, власне ще й сама юна. Вона – ровесниця Незалежності України. Це покоління, яке по-новому сприймає світ. Воно не зазнало комуністичного минулого.
Після закінчення Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 вступила в Ужгородський національний університет на математичний факультет. Із 2013 року працює в гімназії.
Наша героїня виросла в сім’ї, де навчали поважати працю. Батько частенько їздить на заробітки, а мама працювала в реанімаційному відділенні райлікарні. У школі її теж хвалять: відповідальна, принципова, до роботи ставиться сумлінно, бездоганно виконує все, що доручають. Із повагою ставиться до старших колег по роботі, прислухається до їх думки, веде сайт Іршавської гімназії.
Разом із вчителем англійської мови М.Ф. Зейкан на належному рівні взяли участь у конкурсі на кращий проект «Go Camps». До організації роботи залучили найкращих учнів гімназії: Василя Олексія, Антоніну Костик. Мета проекту – допомогти навчальним закладам вивести організацію літніх таборів на якісно новий рівень, залучивши міжнародний досвід, методологію і експертизу.
–«Go Camps» провів тренінг, як стати організатором мовного табору і перетворити свою школу в місце, де англійська мова практикуватиметься в командній роботі, у різних проектах та іграх, – розповідає методист відділу освіти РДА Ольга Галас. – Учасники тренінгу самі перебували в ролі вихованців табору. Із ними було проведено багато цікавих інтерактивних вправ: з підручних матеріалів змайструвати корисну річ, пояснити для чого вона; скласти речівку, девіз, придумати назву команди (члени команди постійно змінювались) тощо. За поданою інструкцією треба було відтворити гру, виконати творче завдання у своїй групі та ін. У цих досягненнях чимала заслуга Олесі Вікторівни.
Коли мова пішла про хобі, О. Штефаньо усміхнулася:
– Люблю багато читати. Особливо історичну літературу. Це, напевне, прищепила мені улюблена вчителька української мови і літератури Ольга Іванівна Береш.
Антон Чехов говорив: «Учитель повинен бути артистом, художником, палко закоханим у свою справу». На його думку, потрібно, щоб усі науки – математику, біологію, історію або географію у школі викладали так само артистично, як грають виставу в театрі. Педагог має приділяти постійну увагу не лише вивченню методичної літератури, але й утриманню належного вигляду, щоб учитися було не лише корисно, але й цікаво, щоб учні бачили в них не тільки розумних педагогів, але й красивих, приємних у спілкуванні.
Саме такою і є Олеся Вікторівна Штефаньо.
Василь ШКІРЯ.