Версія для друку Версія для друку

Приборкати норовливу… Лисичанку

Прадавню приказку цього села: тут закінчується хліб і починається вода останні два десятилітя, що не говори, а хліба ми все-таки не голодні, деякі трансформували у фразу – тут починаються паводки. Можемо до певної міри спрогнозувати, але, щоб не наврочити, сплюнемо тричі через ліве плече: скоро в Лисичові до штормових попереджень синоптиків, мабуть, ставитимуться спокійніше. Два стихійні лиха – паводки 1999-го і 2001-го років – зробили найвіддаленіший гірський населений пункт Іршавщини доволі відомим. Подейкують, що навіть один із тогочасних «губернаторів» під гарячу руку висловився: «Хочу подивитися я на те село, де вода понесла дванадцять мостів».
З роками відбудували мости, впорядковували дороги, але залишалося актуальним питання берегоукріплень, а їх, за тогочасними оцінками експертів на гірській, тихій у спекотну літню пору, проте норовливій і грізній навесні та восени, або під час бурі чи зливи. Для убезпечення центральної дороги села необхідно було побудувати п’ять підпірних стінок на Лисичанці. Восени минулого року наша газета вже повідомляла своїх читачів про введення в експлуатацію одного із таких об’єктів. Весь вигин, що його робить ця гірська річка біля Лисичівського лісництва ДП «Довжанське ЛМГ» та місцевого дошкільного навчального закладу.
В цьому році із Державного бюджету, завдяки зусиллям сільського голови Ярослава В. Палька, керівництва РДА та безпосередньої участі голови Закарпатської обласної державної адміністрації. Геннадія Г. Москаля на будівництво берегоукріплення в Лисчичові також виділили до півтора мільйона гривень.
– Будівельні роботи і цьогоріч проводить колектив ПРАТ «Виноградівська ПМК-78»,- говорить сільський голова Ярослав Васильович. – В минулому будівельники зарекомендували себе кваліфікованими і добропорядними виконавцями робіт, тож сільська рада заключила з цією організацією знову договір на виконання будівельно-монтажних робіт.
– Ми розпочали роботи в руслі Лисичанки в червні, – продовжує нашу розмову виконроб пересувної механізованої колони Іван І. Дубровка, – до початку серпня намічаємо їх завершити.
Вже минулого тижня будівельники «Виноградівської ПМК-78» справилися із основною частиною робіт – повністю виклали габіонами «тіло» підпірної стінки.
Більше місяця тому, коли в Лисичові проводили традиційний фестиваль Гамора, почесним гостем якого був голова ОДА Геннадій Г. Москаль. Геннадій Геннадійович заодно і проінспектував хід робіт на цьому важливому протипаводковому об’єкті і залишився задоволений як темпами проведення робіт, так і їх якістю.
– Тоді щодня ми закладали в нижні ряди стінки п’ять, щонайбільше шість габіонів-ящиків, а вже у верхніх рядах ми прокладали їх до семи, – говорить виконроб Дубровка. – Робота йде практично без затримки. Водії – учасник АТО Володимир Цібеленко, Михайло Панько доставляють на автомобілях камінь із Веряці, який буквально за декілька хвилин екскаваторник ковшом могутньої машини вправно, немов рукою-маніпуляторм, переправляє негабарити в кількаметрове урвище над руслом річки, де робітники – очолювані бригадиром Василем Тупицею – Юрій Пойдин. Михайло Дору-Товт, Владислав Дубровка, Іван Ісак вправно і вміло вкладають каміння у габіони.
Бригада в селі мешкала. За словами Івана І.Дубровки, з місцевими жителями у них склалися якнайкращі відносини, хоча на початку лисичани доволі скептично ставилися до проекту. Горяни чомусь хибно вважали, що підпірна стінка звузить русло біля мосту і воді не буде куди діватися. Вже під час проведення робіт випадали сильні дощі і зливи і підйом води дозволив переконатися місцевим жителям у повній спроможності проекту.
Роботи по будівництву підпірної стінки в Лисичові вийшли на фінішну пряму.

Михайло БОРЖАВСЬКИЙ.

Ваш отзыв

Ваш коментар