- Нове життя - https://nz-ir.com -

ІЛЬНИЦЯ ЧИ БІЛКИ?…

Як не дивно, але два найбільших села Іршавщини, які за потенціалом власних футбольних талантів як мінімум мали б кожного року розігрувати золоті нагороди районного чемпіонату, ніколи особливих зірок у головних футбольних змаганнях місцевого рівня не хапали. Так, білківчани впевнено здобули районну першість в 2010 році, а ільничани, підсилюючись власними вихованцями з обласного чемпіонату, декілька років поспіль є фаворитами зимового турніру, однак на фоні здобутків інших, куди менших населених пунктів, ці титули, м’яко кажучи, не вражають.
У звітному ж розиграші ФК “Білки” впевнено очолили турнірну таблицю з першого туру, чергуючи вимучені домашні перемоги з виїзними розгромами. Ільницькі “шахтарі” відставали рівно на пропущений матч проти ФК “Боржавське”, теж йдучи без очкових втрат. Злам трапився в 7-ому турі, коли масовий виїзд білківських футболістів на заробітки досяг критичного рівня, і лідери на власному полі поступилися чинному чемпіону ФК “Сільце” з рахунком 2:3. Вже наступна поразка минулої неділі в Заріччі з таким же рахунком відкотила ФК “Білки” на формальне третє місце.

На першу позицію вийшли ільничани, які надалі йдуть без втрат, але останні дві домашні перемоги далися біло-синім ой як нелегко: ледве дотиснувши в 7-ому турі на останніх секундах “Греблю” — 1:0, у турі 8-ому по ходу зустрічі “шахтарі” “горіли” дубрівській “Дружбі” 0:2, і лише надзусиллями вдалося зберегти залікову “цноту” — 3:2. Маючи в запасі гру проти аутсайдера, підопічні Володимира Савка відірвалися від конкурентів на віртуальні 6 (чи реальні 3) очки, однак нитка везіння десь мусить обірватися, а “зубасті” конкуренти в останніх матчах першого кола пророкують для “шахтарів” очкові втрати. Міркуйте самі: спочатку виїзд у Великий Раковець, який зараз на підйомі — домашня перемога над “Заріччям” – 1:0 та бойова поразка в Кушниці – 2:3 тому підтвердження; потім домашнє очне протистояння проти “Білок”, яке загрожує відсунути на другий план протистояння останнього туру чинних чемпіонів та віце-чемпіонів (ФК “Сільце” проти ФК “Заріччя”); і, нарешті, в 11-ому турі важкий виїзд в Кам’янське, де розжитися очками – справа надскладна.
Тамтешній “Колос” нарешті вилікував “недугу виїзних поєдинків”, додавши до дубрівських 2:1, загатянські 3:0 та важливу перемогу в останньому турі над “Сільцем” –3:1 і в результаті вийшов на другу позицію турнірної таблиці. Зараз же команда Івана Хили для закріплення на здобутих позиціях повинна здати ряд серйозних іспитів у вигляді домашнього поєдинку із Заріччям, важкого виїзду в Кушницю та прийому лідера в останньому турі перед літньою перервою.
Продовжує утримувати четверту позицію скромна ФК “Гребля”, яка на власному полі вже встигла тричі щедро відвантажити по 5 голів невдачливим гостям — крім 5:1 з Сільцем, у двох останніх турах Василь «Бест» проспівав “Аргентину-Ямайку” для Загаття та Доробратова. Поки що лише кушницьким футболістам вдалося винести ноги з греблянської “Квідич-Арени”. До речі, згідно рішення Апеляційного комітету федерації футболу Іршавського району з команди Кушниці знято три очки за домашню “технічну” перемогу над “Сільцем”, і цей матч доведеться грати 17 липня по завершенню першого кола чемпіонату. А поки кушничани намагаються повернути втрачені позиції і після греблянської нічиєї здобули три перемоги поспіль: знову “технічка” над доробратівцями, з яких лише юнаки змогли 5 червня доїхати на найвищий стадіон Іршавщини, домашній розгром Дубрівки – 6:2, та вимучена домашня ж перемога над Раківцем – 3:2.
Причому матч проти “Дружби” згідно календаря мав відбутися в Дубрівці, однак на противагу загальноприйнятій практиці у день відкриття трибуни на стадіоні тамтешній сільський голова фактично “вигнав” команду на виїзд, щоб та, бува, футболом не “зіпсувала свято”. Ще й примудрився звинуватити очільників районної федерації і сектору молоді та спорту РДА цитуємо: “ігноруванні спортивного заходу”. Не будемо шукати логіку там, де гуляє вітер. Краще подякуємо новому керівнику ФК “Дружба” Дубрівка Василю Кваку, який не дозволив місцевому “царьку” поховати футбольну команду і взяв на себе відповідальність за виступ клубу перед футбольною громадськістю району та області. Футбол в Дубрівці буде, і, на щастя, Володимир Малиновський не матиме до цього жодного відношення.

Василь ПОПОВИЧ,
голова Федерації футболу Іршавського району