- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВІД «ЗЕМЕЛЬНИХ» ПИТАНЬ – ДО ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАД

Комісія районної ради з питань земельних відносин, екології, використання природних ресурсів, рекреації, культури і туризму – одна з тих, яка на своє засідання збирається доволі часто. Опрацьовує чимало звернень громадян та громад, а для вивчення ситуації неодноразово виїжджає на місця. До її керівного складу входять Іван Геда та Ігор Пальок. Ось і днями на черговому засіданні комісії депутати розглянули з десяток питань. Йшла мова про проекти рішень, які виноситимуть на розгляд сесії, а також звернення жителів Сільця, Лози, листи різних установ.
Надійшла заява громадянина В. Лендєла, в якій йдеться про затвердження нормативно-грошової оцінки земельної ділянки площею 0, 7000 га, для ведення фермерського господарства, розташованої за межами населених пунктів, на території Загатянської сільської ради. На прохання депутатів фермер подав також бізнес-план. Рекомендовано встановити йому орендну плату у розмірі дев’ять відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
Дві заяви М. Ісака та М. Дурди стосувалися затвердження технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки для розміщення та експлуатації підсобних і допоміжних будівель й споруд та підприємств переробної, машинобудівної промисловості, а також для іншого сільськогосподарського призначення, які розміщені за межами населених пунктів, на території Приборжавської сільської ради. Обом громадянам запропоновано встановити орендну плату у розмірі п’ять відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
Як і передбачає законодавство, житель Підгірного В. Маргіта подав дві заяви на повторне затвердження технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок для розміщення та експлуатації підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов’язані з користування надрами – для видобування андезитів, які розміщені за межами населених пунктів, на території Чорнопотіцької сільської ради. Встановлення відсоткової орендної плати народні обранці залишили на розсуд відповідного обласного органу.
Комісією розглянуто і клопотання ПАТ «Іршавський абразивний завод». Воно стосувалося затвердження технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розміщена за межами населеного пункту, на території Іршавської міської ради. Рекомендована орендна плата становить сім відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

У Сільці жителі обурені діяльністю ТОВ «Сілан» на території села. Відповідну заяву вони скерували у районну раду. Якщо в кількох словах про суть проблеми, то, як стверджують люди, у цього товариства закінчився термін дії договору оренди земельної ділянки.
Сесіями сільської ради, на яких були присутні мешканці села, було неодноразово відмовлено ТОВ «Сілан» в отриманні спеціального дозволу на право видобування корисних копалин Сілецького родовища андезито-базальтів та продовженні договору оренди землі. Товариство ці рішення проігнорувало, знищилося дорожнє покриття вулиць І. Франка, Перемоги й інфраструктура села. З цього питання звернуться в Держземінспекцію в області.
Берегівська райдержадміністрація надіслала листа, в якому повідомляє про початок розроблення схеми планування території Берегівського району. Просить надати пропозиції щодо перспективи розвитку суміжних з Берегівщиною територій відповідних адміністративних одиниць на період до 2036 року для врахування їх при розробці проекту. Це питання вивчить відділ містобудування та архітектури РДА, головні лісокористувачі району. Відтак пропозиції узагальнять на наступному засіданні комісії і вже надішлють відповідь.
Мешканців Лози турбує земельне питання. Справа в тім, що земельну ділянку розміром близько гектара, яку використовували під сільське пасло, виділено для ведення особистого селянського господарства. Наразі там, без зміни цільового призначення, ведеться будівництво. Лозяни просять райраду допомогти їм у вирішенні цієї проблеми. Відповідні листи буде скеровано в обласну архітектурно-будівельну інспекцію та Держземінспекцію в області.
За підсумками засідання комісії проекти рішень винесено на розгляд сесії, а листи скерують у відповідні інстанції. Фахові консультації народним обранцям надавали начальник відділу юридичного забезпечення та кадрової роботи райради Людмила Куртинець, головний спеціаліст цього ж відділу Михайло Ломага, начальник відділу містобудування та архітектури РДА Володимир Штумф, начальник відділу землеустрою, охорони та ринку земель управління Держгеокадастру в районі Ганна Фрайтик.

Іван БІЛЕЦЬКИЙ .