- Нове життя - https://nz-ir.com -

Економити на дітях – не вихід

Прийняттям Верховною Радою України Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» та внесенням змін до Законів України «Про загальну середню освіту» та «Про охорону дитинства», які прийняті 24 грудня 2015 року і набрали чинності з 1 січня 2016 року, передбачено, що «органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади забезпечують безкоштовним харчуванням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах, та учнів 1-4 класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Цей факт викликав масу невдоволення як у багатьох регіонах країни, так і у іршавчан зокрема. Адже, виходить, що всі інші школярі повинні харчуватися в освітніх закладах за рахунок батьків.
Для того, щоб певним чином вплинути на ситуацію та знайти вихід, який задовільнив би потреби хоча б більшості громадян, цими днями до райдержадміністрації прийшла найбільш активна частина батьків учнів практично з кожної школи району. Як виявилося, більшість батьків навіть не до кінця розуміють, що саме сталося і чому вони повинні платити за харчування своїх дітей, позаяк у школах їм не надали обґрунтованої і точної відповіді та роз’ясненя нового законодавства.
З представниками широкого батьківського загалу зустрівся голова райдержадміністрації Олександр Горін. У діалозі в керівництва району із представниками громадськості брали участь також начальник фінуправління РДА Оксана Симчик та начальник відділу освіти райдержадміністрації Єлизавета Яцканич, які, в свою чергу, й роз’яснювали присутнім зміни в законодавстві та відсутність можливості виділяти належні кошти із місцевого та державного бюджетів для харчування учнів початкової ланки, окрім діток пільгових категорій.
Керівник району заявив свою позицію, він цілком згоден із незадоволенням громади, бо економити на найменших українцях – це не вихід. Олександр Васильович неодноразово піднімав дане питання на обласному рівні, де спільними зусиллями ведуться пошуки механізмів розв’язання цієї надзвичайно складної і болючої проблеми.
-На районному чи навіть на обласному рівнях органами виконавчої влади практично неможливо включити які-небудь дієві легітимні механізми, — зауважив голова райдержадміністрації.– Радує те, що люди на Іршавщині активні, здатні висловлювати свою думку та об’єднуючись, шукати вихід із ситуації, що склалася, адже це проблема не тільки самих батьків, а й усіх нас.
Долучився до обговорення масштабної проблеми і голова районної ради Віктор Симканинець, який також виступив перед батьками із власною точкою зору щодо даного питання.
Відтак, після тривалої дискусії, запитань-відповідей, присутніми було вирішено написати лист-звернення від імені батьків учнів шкіл Іршавського району до вищих органів влади: Президенту України, Прем’єр-міністру та Верховній Раді України із вимогою внести зміни у прийнятий 2016 року Державний бюджет України та дозволити проводити харчування дітей 1-4 класів з державної освітньої субвенції. Це і було зроблено після розмови представниками батьківських комітетів спільно з     відповідальними представниками райдержадміністрації безпосередньо в кабінеті очільника району. До звернення долучать зібрані підписи батьків школярів початкової ланки.

Оксана ВОВКАНИЧ.