- Нове життя - https://nz-ir.com -

Рішення з непростих питань

Непросте рішення з непростих питань – саме так можна охарактеризувати результати розгляду питання порядку денного «Про вироблення єдиного механізму запобігання негативній поведінці неповнолітніх у соціальних мережах», що розглянуто на засіданні Іршавської районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення під головуванням керівника апарату райдержадміністрації Олега Козенюка.
Про основні небезпеки, проблеми спілкування дітей в інтернеті, соціальних мережах розповіла присутнім директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Вовканич. Наголосила вона і на таких сучасних негативних сторонах віртуальної реальності як кібербулінг (переслідування повідомленнями з образами, погрозами, агресією) та кібергрумінг (коли дорослі спілкуються з підлітками, видаючи себе за їхніх ровесників).
З метою усунення таких проблем на засіданні було прийнято рішення: відділу освіти РДА подати МКМР механізм вирішення проблеми; опрацювати питання щодо обмеження користування у загальноосвітніх школах району сучасними ґаджетами; організувати проведення класними керівниками відповідних бесід з учнями; висвітлювати проблемні питання, пов’язані зі спілкуванням дітей у соціальних мережах на батьківських зборах, повідомити їх про персональну відповідальність за неналежне виконання ними батьківських обов’язків та за неналежний контроль за поведінкою дітей у мережі Інтернет; націлити вчителів інформатики на доведення до учнів на уроках інформатики правил поведінки у соцмережах та всесвітній мережі Інтернет.
Також районному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді запропоновано провести акції на подолання зазначеної проблеми, а із залученням служби у справах дітей райдержадміністрації та відділу освіти райдержадміністрації розробити буклети щодо попередження неправомірної поведінки молоді у соцмережах.
Значну ділянку роботи, спрямованої на роз’яснення відповідальності за порушення, які допускаються дітьми у мережі інтернет, притягнення винних до відповідальності, може здійснити Іршавське відділення поліції (м. Іршава) Хустського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Закарпатській області.
Про перспективи правоосвітньої роботи у рамках «Університету правових знань» присутнім розповів голова районної МКМР з правової освіти населення Олег Козенюк.
Оприлюднено проекти Плану заходів із проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права в Іршавському районі та Плану роботи районної МКМР з правової освіти населення на 2016 рік. А начальник Іршавського районного управління юстиції Іван Семак запропонував включити до даних планів роботи питання запобігання негативній поведінці неповнолітніх у соціальних мережах та інтернеті в цілому.

Сергій Жидик.