Версія для друку Версія для друку

«ЖОВТНЕВІ» ПОДІЇ ЮНИХ ТУРИСТІВ

В осінню пору Іршавська районна станція юних туристів (директор Іван Терпай) традиційно проводить свої районні масові заходи і бере участь у різних обласних заходах. Але найбільше багатим на події з осінніх місяців буває, зазвичай, жовтень, коли вже повністю укомплектовані гурткові колективи, які готові позмагатися.

 Перший такий захід в навчальному році – «Зліт юних туристів Іршавщини», присвячений Всесвітньому дню туризму і на який з нетерпінням чекають всі вихованці гуртків району. Підсумки цього зльоту будуть занесені до «Кубка Іршавщини – 2016» – змагань з першості по туризму в районі, який проводиться вже  протягом 11-ти років.

Отож, з  9 по 11 жовтня 2015 року дитячий оздоровчий табір «Смерековий камінь» , що в урочищі «Кам’янка» (директор Олена Папп), радо зустрічав дітей для участі у змаганнях районного зльоту юних туристів Іршавщини. Цього року у даному заході взяло участь понад 230 вихованців туристсько-краєзнавчих гуртків з різних куточків нашого району. Всіх учасників поділено на дві групи згідно їх віку: у молодшій віковій групі змагалися  41 команда, а в старшій – 16 (по 4 учасники в кожній). Розпочався зліт, з урочистого відкриття, підняття державного прапора. Програма зльоту як і в попередні роки складалася з двох основних частин: краєзнавчої та спортивної.  У краєзнавчій – кожна команда  демонструвала свої знання у шістьох вікторинах: «Географічне, історичне, екологічне, етнографічне та історичне краєзнавство», вікторини «Цікавий туризм» та «Долікарська медична допомога». Спортивна програма включала в себе змагання з техніки пішохідного туризму та «Мікроспринт» – орієнтування на місцевості без компасу. Окрім змагань юні туристи провели краєзнавчу екскурсію по визначних місцях урочища «Кам’янка», відвідали монастир Святого Пантелеймона, гірсько-лижний підйомник та печеру.  Щовечора для всіх учасників зльоту було організовано дискотеку, яку проводили випускники гуртка «Пішохідний туризм» при Білківській ЗОШ І-ІІІ ст. №1. В суботу кожен гуртківець зміг скуштувати смачний боґрач, який організував приватний підприємець з Імстичова – Юрій Пітра.

Вперше на зльоті юних туристів був проведений конкурс малюнків «Здай кров заради життя» Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця». Участь у ньому взяли всі бажаючі вихованці туристсько-краєзнавчих гуртків. Але найактивнішими були вихованці гуртка «Пішохідний туризм» при Ільницькому спортивно-гуманітарному ліцеї, за що й були нагороджені грамотою та подарунком. Окрім названого вже конкурсу психологом  були проведені також цікаві вікторини. Всі учасники пройшли анкетування на дослідження характеру та творчих здібностей особистості. А з найменшими – заняття «Метафоричний автопортрет: «Я – як рослина, як посуд, як прикраса, як зброя». Діти із захопленням брали участь в анкетуванні, а ще більший азарт додало заняття, де кожен учасник мав можливість уявити себе певною рослиною, прикрасою і т.д.

На районному «Зльоті юних туристів» переможців, як завжди, було багато, оскільки нагородження відбувалося за підсумками кожної вікторини. А в цьому навчальному році змагатися було ще приємніше, оскільки на всіх переможців чекали подарунки від приватного підприємця з Білок – Наталії Горзов. Загальний підсумок зльоту проводився за сумою балів у краєзнавчій та спортивній програмах.

Отож, після трьох днів змагань  переможцями серед учасників молодшої вікової групи стала команда «Спортивний туризм» при  Білківській ЗОШ І-ІІІ ст..№1  (кер. гуртка: Е.М. Почоменко); друге місце посіла команда гуртка «Пішохідний туризм» при Чорнопотіцькій ЗОШ І-ІІІ ст.. (кер. гуртка: Е.В. Шкіря).  Третє місце отримала команда гуртка «Історичне краєзнавство» при Луківській ЗОШ І-ІІ ст..  (кер. гуртка: О.М. Шонін). 

Серед учасників старшої вікової групи перемогу отримала команда гуртка «Спортивний туризм» при Ільницькій ЗОШ І-ІІІ ст..  (кер. гуртка: Олександр Осійський); друге місце завоювала команда гуртка «Пішохідний туризм» при Іршавській ЗОШ І-ІІІ ст.. №1 (кер. гуртка: М.М. Дутка). А третє місце отримала команда «Спортивний туризм» при Довжанській ЗОШ І-ІІІ ст.. (кер. гуртка: О.Д. Боднар).

Леся Осійська,

методист Іршавської

райСЮТур.

Ваш отзыв

Ваш коментар