- Нове життя - https://nz-ir.com -

Олександр Рацин: «Не відкладай на завтра те, що можеш зробити сьогодні»

Ці слова, мовлені Олександром Михайловичем вплелися у канву тексту невипадково. Коли я завітав до нього в кабінет, він говорив із кимось по телефону. І в кінці розмови вимовив: «Тільки не відкладай на завтра, те що можеш зробити сьогодні». А мені подумалося: це ніби про нього. Бо скільки літ знаємося, ніколи не відкладав на завтра або післязавтра. Що пообіцяв, обов’язково зробив, для нього слова не пустодзвін. Адже це «зловісне» завтра може розтягнутися на тижні, місяці… Треба цінувати не «завтра», а «сьогодні», «тепер».

Про таких як О.М. Рацин кажуть: людина на своєму місці. І хоча б вже тому, що уже 29 літ працює директором Іршавської дитячої школи мистецтв. І що найважливіше – він не просто керівник, а творча особистість, яка внесла відчутний вклад у виховання молодого покоління. Це про нього сказав відомий подвижник культури Закарпаття Василь Кобаль: «Олександр Рацин добре знає, що і як робиться сьогодні, завтра та в майбутні періоди відведеного йому небом часу».

Народився О.М.Рацин у жовтні 1955 року в селі Вільхівка. Після закінчення середньої школи навчався в Мукачівському педагогічному училищі, працював вчителем музики Красьонівської ЗОШ Чорнобаївського району Черкаської області, згодом служба в армії.

Після звільнення в запас майже вісім років працював викладачем Великораковецької дитячої музичної школи, а в серпні 1986 року його було призначено на посаду директора Іршавської дитячої музичної школи. Тут розкрився справжній талант здібного, мудрого і далекоглядного керівника.

Олександр Михайлович завжди прагнув щось нового. Тому однією із перших в області Іршавську музичну школу було реорганізовано в дитячу школу мистецтв. Тут ще більше розкрився талант керівника: із перших днів роботи започаткував цілу низку цікавих заходів, які тепер вже стали традиційними: учнівська філармонія, день першокласника, звіти відділів школи на сцені Ужгородського державного училища ім. Д. Задора, а також обмінні концерти з іншими школами естетичного виховання дітей. Саме Олександр М. Рацин один із перших в області відкрив у школі відділи хореографії та образотворчого мистецтва, створив потужну базу для занять дітей гончарством та скульптурою.

За 40 літ сумлінної викладацької діяльності талановитий педагог-музикант виховав цілу плеяду здібних музикантів. Серед них: викладач школи мистецтв у м. Київ Вікторія Ямбор, артист оркестру заслуженого академічного Закарпатського народного хору Михайло Бровді та інші. Його вихованці не раз займали призові місця на обласних конкурсах серед учнів відділів народних інструментів.

О. Рацин уже впродовж десятка літ успішно керує кращими художніми колективами рідного району. Так, з 1990 р., з дня заснування колективу він є незмінним керівником оркестрової групи народного фольклорно-обрядового ансамблю «Іршавська родина» районного будинку культури.

Ансамбль «Іршавська родина» незмінний учасник районних та обласних фестивалів таких як: «Народні джерела», «На Синевір трембіти кличуть», «Гуцульська бринза», «Мелодії солених озер», «Закарпатський едельвейс» та ін..

− Програма колективу, − розповідає Олександр Михайлович, − побудована на основі кращих обрядово-фольклорних творів багатої на народну творчість Боржавської долини, не раз успішно репрезентована на різноманітних всеукраїнських форумах. Оркестрова група достойно представляла наш край у Франції, Угорщині, Польщі, Росії, Білорусі. Колектив став дипломантом міжнародних фестивалів «Дубніца на Вагом» (Словаччина), «Ліпотварош – белварош» (Угорщина), «Свято келушарі» (Румунія).

Телеканал «Тиса» записав серію популярних в області обрядово-фольклорних телепрограм «Фіглі з Марькою Голубинською» до свят Різдва та Великодня, а також старовинних народних побутових сцен. У цих програмах кожен учасник має своє творче обличчя, працює як актор цікавого народного дійства, бо до режисури кожного номера доклав чимало зусиль і сам Олександр Рацин.

Ось що розповідає про колектив заслужений працівник культури України Василь Кобаль: − «Іршавська родина» активний учасник творчих звітів Закарпаття в Києві, де з успіхом показує старовинні автентичні вокально-хореографічні композиції «Вечорниці» та «Сколомийки», записані в населених пунктах району.

І ще таке. За вагомий особистий внесок у розвиток музичного мистецтва краю та високий професіоналізм О. Рацина нагороджено численними грамотами, дипломами і подяками. А в 2009 р. Указом Президента України йому присвоєно почесне звання Заслужений працівник культури України.

… Недавно О.М.Рацину виповнилось 60. Він продовжує крокувати своєю життєвою дорогою, а своєю творчістю несе людям могутній заряд добра. Нових творчих здобутків, друже! А ще – щастя і добробуту, сімейного затишку, творчого натхнення і впевненої снаги на благо рідної Вітчизни!

Василь Шкіря.