- Нове життя - https://nz-ir.com -

Вибори та відповідальність за порушення виборчого законодавства

14 липня 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про місцеві вибори» (далі – Закон), що набрав чинності 8 серпня 2015 року.
Звертаючись до норм цього Закону, зустрічаємо невід’ємну частину виборчого законодавства – відповідальність за його порушення. Особи, винні в порушенні законодавства про місцеві вибори, притягуються до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності у порядку, встановленому законом (ст.100 Закону).
Очікується, що у виборчому процесі на території району візьмуть участь близько 1800 членів виборчих комісій, а також інші суб’єкти виборчого процесу – офіційні спостерігачі, уповноважені особи, представники, довірені особи, і, звичайно ж, виборці. А тому варто звернути увагу громадськості на відповідальності за порушення виборчого законодавства.
Зокрема, кримінально-караними злочинами у сфері виборчих прав і свобод людини і громадянина є: перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчої комісії чи діяльності офіційного спостерігача; надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців; незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше ніж один раз; незаконне знищення виборчої документації; порушення таємниці голосування; порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку). Дані види злочинів передбачені статтями 157, 158, 158-1, 158-2, 159, 159-1, 160 КК України.
У залежності від виду вчиненого злочину передбачені покарання, найменша межа яких сягає 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 гривень), а найбільша – позбавлення волі на певний строк.
Адміністративні правопорушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення, містяться у Кодексі України про адміністративні правопорушення – статті 212-7 – 212-20. Зокрема, це: порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації; порушення права громадянина на ознайомлення з відомостями Державного реєстру виборців, зі списком виборців; порушення порядку ведення передвиборної агітації з використанням засобів масової інформації та порядку участі в інформаційному забезпеченні виборів; порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації; виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск; порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях; ненадання виборчого протоколу; відмова у звільненні члена виборчої комісії від виконання виробничих чи службових обов’язків або його безпідставне звільнення з роботи та інші.
Штрафи за правопорушення у даній сфері складають від 3 (51 грн) до 200 (3400 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Отже, закріплене статтею 38 Конституції України право громадян брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування охороняється українським законодавством, а винні у його порушенні притягаються до відповідного виду юридичної відповідальності. Адже згідно статті 71 Основного Закону України вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Виборцям гарантується вільне волевиявлення.
Олег Козенюк,
керівник апарату
райдержадміністрації
Сергій Жидик,
завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату райдержадміністрації