Версія для друку Версія для друку

ЖНИВА – ВЕЛИКЕ СВЯТО ХЛІБОРОБІВ

Жнива у всі часи були великим святом для хліборобів, оскільки вінчали їхню працю. Я знаю не з чиїхось слів, а з власного досвіду, оскільки майже 40 років пропрацював у сільському господарстві і досконало обізнаний із цим виробництвом ще за часів колишнього Союзу. Давно відійшли в минуле колгоспи і радгоспи, але разом з тим людей потрібно якось годувати, одягати, давати сировину переробним господарствам і підприємствам, оскільки саме сільське господарство давно і дає левову частку сировини переробним господарствам (підприємствам). Колишні молотарки і малопродуктивні комбайни замінили потужні «Демінатори», «Рейси», «Джон Діри», колишні «кадипи» Т-74 замінила більш потужна техніка, але, на жаль, не змінилося в державі ставлення до землі. Багато земель сільськогосподарського призначення пустує не лише в селах, а і в районі, області.  А статистика, на жаль, зводиться в основному до вирощування такої необхідної сільгосппродукції селянськими господарствами.

В минулому році я писав про СФГ «Агроферм» в с. Арданово і про його плани розвитку. Не знаю, чому спеціалісти районного відділу сільського господарства ніде не згадують, чи вони про нього не знають, а жаль.

Сьогодні хочу поділитися успіхами і досягненнями цього господарства і планами на майбутнє. Очолюють господарство молоді, енергійні люди, які хочуть відродити село і працювати на землі. На жаль, не так багато таких людей у теперішній час, які хочуть займатися цим питанням. Господарство забезпечене зернозбиральною і ґрунтообробною технікою, потужними сучасними тракторами, сівалками і іншим. Минулої осені засіяли 40 га озимої пшениці елітних посівних кондицій трьох сортів: «Епоха Одеська», «Анталівка», «Переяславка». Перші два сорти рекомендовані для посіву в північних регіонах України, але оскільки останнім часом засуха переважає і в нашій області, то вирішили випробувати саме такі сорти, а третій «Переяславка» − районований в зоні Полісся.

З ярих культур посіяли 20 га ячменю, сорт «Командир» еліта пивоварного напрямку, 65 га вівса з підсівом трав. Посіяли 200 га кукурудзи на зерно і силос теж трьох різновидів: два гібриди і 25 га посіяли сортом ЗЖЗ. В господарстві утримується 150 голів ВРХ, правда, м’ясної породи, частина з яких завезено з Чехії. Для цього вже заготовлено біля 150 т сіна першого укосу, буде солома, силос, фураж, другий укіс трав, плануємо заготовити як сінаж у плівкових тюках по новій технології. В перспективі плануємо посіяти десь 150 га озимої пшениці, 40 га озимого ячменю. Оскільки насіння маємо в наявності, як перехідний фонд вищеназваних сортів, а озимий ячмінь двох сортів «Лурай» (Чехія) і «Достойний».

Дай Боже, побільше таких інвесторів, які люблять працювати на землі.  Тоді будуть розвиватися і заможнітимуть наші села, а на полях ростиме не бур’ян, а пшениця, ячмінь і інші сільгоспкультури, а наші родини матимуть хліб запашний на столі і до хліба. Бажаю усім селянам щасливих і урожайних жнив.

Іван ЛЕНДЄЛ,

агроном СФГ «Агроферм» с. Арданово.

Ваш отзыв

Ваш коментар