Версія для друку Версія для друку

«ЧОКОЛАДНІ» НОВИНИ ВІД ХРИСТИНИ

Напевно, 11 липня – найулюбленіше свято всіх ласунів, бо саме на цю дату припадає Всесвітній день шоколаду. Не дивно, що саме французи, вишукані гурмани та кондитери стали його ініціаторами в 1995 році. А згодом і весь світ підтримав цю ідею. У багатьох країнах на честь свята проводяться численні заходи, конкурси та фестивалі на шоколадну тематику. На жаль, в Україні це свято відзначається масово та на рівні лише у Львові. Але чому тільки там? Невже жителі інших міст та сіл менше люблять цей смаколик?

Шоколад – найпопулярніші ласощі на землі, це улюблений десерт, який найбільше цінується. Він володіє дивовижними властивостями, а його неймовірно приємний смак знаходить все нових і нових шанувальників.

Мабуть, на землі не знайдеться людини, абсолютно байдужої до шоколадних ласощів. Щоб більше  дізнатися про це свято, потрібно почати з історії виникнення самого шоколаду.

Це почалося дуже давно, майже 3 тисячі років тому. Але тільки в ХІХ столітті шоколад стає саме таким, яким ми його знаємо. До того часу він був  відомий, як смачний збадьорюючий та зігріваючий напій.

Ольмеки, які жили на території сучасної Мексики, перші спробували шоколад, приготувавши какао-боби в холодній воді. Після них з’явилися індіанці майя, які вважали, що дерево, яке дає такі плоди, не що інше, як божество. Тому на той час був навіть бог какао, якому молилися народи індіанців. Шоколад прирівнювався до золота. Потрапивши у Європу, шоколадний напій, рецепт якого був великою таємницею, призначався виключно для монархів та вельмож. І лише на початку ХІХ століття відомий шоколатьє з Франції Франсуа-Луї Кайе придумав рецепт нового десерту, який дозволив рідкий або порошкоподібний інгредієнт перетворити на тверду плитку з какао-бобів, масла какао, лікеру та цукру. Незабаром шоколад почав набирати популярність скрізь, куди тільки йому вдавалося потрапити. Вже в середині ХІХ століття Європа і Америка переживають справжній шоколадний бум, а рецепт виготовлення ласощів вдосконалюється з кожним днем. Що тільки не роблять із шоколаду! Плитки, цукерки, тістечка, морозива, коктейлі та інше. Є шоколадні фонтани, скульптури, будинки і навіть діюча комп’ютерна мишка.

Багато хто вважає, що шоколад є шкідливим. Ще змалку дітей вчать тому, що від шоколаду псуються зуби, а жінки думають, що він є причиною зайвої ваги. Насправді, калорійність шоколаду зумовлена наявністю цукру та  молочних добавок. Тому, якщо ви віддаєте перевагу гіркому шоколаду, то ніяких проблем з фігурою не буде. На думку багатьох лікарів, споживання натурального шоколаду– відмінна профілактика серцевих захворювань. Річ у тім, що в шоколаді містяться поліфеноли, які допомагають зменшувати навантаження на серце.

Хибною є і та думка, що від шоколаду псуються зуби. Насправді, для зубів шкідливий зовсім не шоколад, а цукор, який в нього додають. Тому любителям справжнього шоколаду боятися нічого. Адже там знаходиться не тільки високий відсоток какао-бобів, але і велика кількість какао-масла, яке утворює  на зубах захисну плівку, що перешкоджає руйнуванню емалі.

Тому вживання шоколаду приносить більше користі,ніж шкоди. Звичайно, сучасні виробники шоколаду  в гонитві за надприбутками дозволяють собі класти в шоколад шкідливі та навіть заборонені в цивілізованому світі добавки. Про це також потрібно говорити і відстоювати справжній корисний продукт. Як стверджують вчені, магній, що міститься в шоколаді, протидіє депресії, покращує пам’ять, підвищує стійкість до стресів та зміцнює імунітет. А в багатьох спа-салонах навіть застосовують шоколадні обгортання для покращення стану шкіри.

Шоколад люблять великі та малі, чоловіки та жінки, люди різних професій та вподобань. Поети та письменники оспівують ці ласощі у своїх творах, вживаючи слово «шоколад» – як в прямому, так і в переносному значенні. Відомий закарпатський письменник М.Дочинець назвав одну зі своїх книг «Хліб і шоколад». Можливо, автор також не позбавлений пристрасті до шоколаду, вважаючи, що «під цупкою, рипучою обгорткою захований гіркувато-солодкий смак втаємниченості».

Під час недавнього опитування, проведеного у райцентрі, вкотре переконуєшся, що до хліба насущного людям потрібен і шоколад. Переважна більшість перехожих просто обожнюють вироби із шоколаду, особливо дітлахи, які завжди з радістю їх смакують . На запитання, чи відвідали б вони фестиваль шоколаду, майже всі опитувані погодились, що це було б цікаво та смачно, незважаючи на сьогоднішній скрутний час. Але дуже хочеться сподіватися, що на Закарпатті незабаром теж будуть святкувати цей день. І хто зна, можливо, саме з Іршави почнеться ця традиція. Бо, як показало опитування, бажаючих пофестивалити по-шоколадному в нашому місті знайдеться вдосталь.

Христина ДОЧИНЕЦЬ,

студентка відділення журналістики УжНУ

Ваш отзыв

Ваш коментар