- Нове життя - https://nz-ir.com -

НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ: ШКОЛА ОБ’ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

У четвер, 4 червня, відбулося засідання двадцять дев’ятої сесії райради шостого скликання. Провів засідання голова ради Іван Савко. Спочатку хвилиною мовчання вшанували загиблих на сході країни, а також колишнього Арданівського сільського голову Івана Михайловича Матьолу, який днями помер. Відтак голова райради привітав депутатів, які у міжсесійний період відзначали день народження, а також ознайомив усіх із заходами, що відбулися за цей час. Участь у сесійному засіданні взяли й т.в.о. голови РДА Віктор Симканинець та заступник голови ради Петро Добромільський. Одним з актуальних питань було об’єднання територіальних громад в регіонах.

Керуючий справами райради Євген Свириденко озвучив депутатські запити, які подали Ольга Хандра, Василь Маргіта, Іван Піняшко, Іван Чийпеш. Відтак зачитали заяву депутата райради Івана Гозди про дострокове складання повноважень та відповідне рішення.

Заслухано інформацію керівників правоохоронних органів району – прокуратури та міліції. Народні обранці активно це обговорювали.   Затвердили низку програм. Вони стосувалися зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян, профілактики захворюваності лептоспірозом, соціальної підтримки учасників АТО, допризовної підготовки, внесли зміни у рішення щодо захисту цивільних споруд.

Розглянуто звернення депутатів міськради. Прийняли рішення про безкоштовне розміщення в районці розпорядження про скликання сесії міського та сільських голів.

Також внесено зміни до районного бюджету, зокрема Петро Добромільський запропонував десять тисяч гривень виділити на реабілітацію поранених в зоні АТО та на ремонт операційного хірургічного відділення райлікарні й приміщень управління соцзахисту, прийнято ряд рішень, що стосуються комунального майна. На пропозицію профільної комісії низку питань щодо затвердження земельної технічної документації знято з порядку денного. Натомість, за поданням голови ради включено до нього було п’ять питань, зокрема і про звернення щодо нових тарифів на комунальні послуги, зниження ціни на газ та припинення махінацій з нарахування плати за використання газу.  Голова ради І.І. Савко вніс також пропозицію звернутися до Президента, КМУ та ВР щодо підвищення заробітних плат та пенсій громадянам, тому що вони є мізерними. Також обговорено ситуацію навколо об’єднання територіальних громад району.

Таким чином, депутати підтримали звернення своїх обласних колег до керівництва держави щодо тарифів на енергоносії. Зокрема, там йшлося про те, аби тарифи на ці послуги були доступними для населення.

Чимало уваги приділили об’єднанню територіальних громад. За словами Віктора Симканинця, треба керуватися двома принципами: самодостатність громади та добровільність об’єднання. Наразі попередньо в проекті розглядається одинадцять таких громад на території району. Цей процес обговорюватиметься наступного тижня на розширених нарадах в районі та області. З цього питання з трибуни із своїми зверненнями та пропозиціями в наступному порядку виступили Петро Станко, Юрій Фельцан, Петро Добромільський. Було прийнято відповідне рішення.

Усі питання депутати жваво обговорювали та ділилися своїм баченням.

Василь ШКІРЯ,

Іван СТЕПОВИЙ.