Версія для друку Версія для друку

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ ТА ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Відзначимо, що питання про легалізацію зайнятості і боротьба з «тіньовою» зарплатою були і залишаються пріоритетними у напрямках роботи уряду. Це одне з джерел надходжень в казну, а збільшення надходжень обсягів єдиного соціального внеску (ЄСВ), внаслідок виведення зарплат з «тіні» дає можливість проводити своєчасну виплату пенсій і фінансувати соціальні виплати, гарантовані Конституцією.

Усвідомлюючи важливість цієї проблеми, більшість роботодавців працюють у законодавчому полі. Але є й такі, які, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та пропонують зарплату в «конвертах».

В умовах дефіциту вільних вакансій, працівники, з метою працевлаштування, досить часто погоджуються на будь-які, запропоновані роботодавцем, умови.

У такому випадку працівники, працевлаштовані нелегально, при виникненні трудових спорів стають повністю безправними перед роботодавцем, бо по відношенню до працівника не діють передбачені трудовим законодавством державні гарантії.

Тому, вважаємо потрібним відзначити основні конституційні права громадянина, які порушуються у випадку неофіційного оформлення на роботу й виплати заробітної плати в «конверті»:

право на заробітну плату не нижче гарантованої законом (у тому числі: доплати, надбавки й інші заохочувальні виплати);

право на одержання соціальних гарантій, передбачених законодавством для найманих робітників:

право на належні, безпечні й здоровіші умови праці — у роботодавця відсутній обов’язок у забезпеченні таких умов для неофіційно оформлених працівників. При цьому, неофіційно оформлений працівник змушений працювати надурочно ( без вихідних і без додаткової оплати праці);

право на одержання соціальних виплат і субсидій;

право на працю – неофіційно найманий робітник може бути звільнений у кожний момент. При цьому, такий працівник може не одержати вихідну допомогу й оплату за виконану роботу.

Одночасно, з метою легалізації фонду оплати праці, з 01.01.2015 року збільшено штрафи за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту). Так, відповідно до ч. 2 оновленої редакції ст. 265 Кодексу законів про працю України, юридичним особам і фізичним особам-підприємцям загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного такого працівника, тобто у 2015 році, у січні-листопаді — 36540 грн., в в грудні — 41340 грн.

Отже, кожному мудрому роботодавцю варто задуматись про рівень та спосіб оплати праці найманих працівників — з одного боку, а з іншого — про те, що низький рівень заробітної плати та соціального захисту не сприяє зацікавленості працівників у досягненні високих трудових результатів.

Іван Мошкола,

заступник голови державної

адміністрації.

Ваш отзыв

Ваш коментар