Версія для друку Версія для друку

НАШ ЗЕМЛЯК ОТРИМАВ ПРИВІТАННЯ ВІД ПРЕЗИДЕНТА ЧЕХІЇ

Днями свій поважний 85-літній ювілей святкує колишній працівник відділу освіти Микола Петрович Галас. Він народився у селі Лоза. Після закінчення із срібною медаллю Іршавської середньої школи вступив на фізико-математичний факультет УжДУ. Працював вчителем фізики та математики у школах району, деякий час – в обласному відділі освіти.

З вересня 1975 року завідував рай методкабінетом, а вже у 1976 році Микола Петрович був призначений інспектором районного відділу освіти. На цій посаді працював аж до виходу на пенсію. Відповідав за викладання фізики, математики, фізкультури, початкової військової підготовки. За час роботи у відділі освіти поставив викладання фізики у школах району на експериментальну основу, а для фізкультури та військової підготовки намагався створювати належну навчально-матеріальну базу.

Робота Миколи Петровича як інспектора була відзначена грамотами обласного відділу народної освіти, Міністерства освіти України, знаком «Відмінник народної освіти». Він досяг успіхів на трудовій життєвій ниві, яка засіяна добрими справами, мудрим досвідом та значними досягненнями. Завдяки чуйності, доброзичливості, принциповості та вимогливості до себе й підлеглих здобув заслужений авторитет, довіру, визнання та велику повагу серед освітян району, вчителів фізичного виховання й початкової військової підготовки.

Як згадує Микола Петрович, він був учасником першої крайової спартакіади молоді, яка відбулася в червні 1945 року в м.Ужгород на стадіоні «Спартак», що проходила три дні. На той час автобусів ще не було, тому нас із Іршави в м.Ужгород відвезли на військовій вантажівці, загалом нас було 20-30 чоловік. Це були хлопці та дівчата в першу чергу Іршавської та Білківської горожанських шкіл, а також із ближніх сіл Ільниці, Кам’янського, Сільця, Довгого. В м.Ужгород нас розмістили в приміщенні вчительської семінарії, що біля Ужгородського замку. Всіх учасників спартакіади було більше 1000 чоловік. Відкрив спартакіаду і привітав їх учасників голова Народної Ради краю Іван Іванович Туряниця, а також партійний керівник Ваш Іван Михайлович.

Микола Петрович брав участь у таких видах програми: біг 100, 200, 500м., стрибки в довжину, висоту. По завершенні спартакіади всіх учасників нагородили спортивною формою, в тому числі тапками. В той післявоєнний час це високо цінилось і було рідкістю.

Микола Петрович народився 7 березня 1930 року. В цей день Чехословаччина, до складу якої в той час входив наш край, святкувала 80-річний ювілей свого першого президента – Масарика. Його вважали засновником Чехословаччини. За рішенням уряду всіх хлопчиків, які народилися в цей день, держава нагородила цінним призом – срібною медаллю та письмовим привітанням від редакції журналу «Чеське слово». Таку ж медаль і привітання одержав і Микола Петрович, таких хлопчиків у краю було троє. Символічно, але у свої 80 років Микола Петрович теж одержав привітання від президента Чехії у 2010 році Клауса.

Гортаючи матеріали протоколів змагань 47-річної давності, знаходимо Диплом першого ступеня, яким нагороджено Миколу Петровича як переможця першості району з шахів 1968 року, вручений тодішнім головою райсоюзспорту Омельяном Мартином.

 

А.Данканич, Ю.Бабич, І.Пинзеник, І.Волошиновський, Ю.Світлик.

Ваш отзыв

Ваш коментар