- Нове життя - https://nz-ir.com -

ІЗ ВОГНЮ І ПОЛУМ’Я

Морозного січневого дня 2015 року зустріла свій полудень віку Надія Вербищук. Вона – майстер декоративно-прикладного мистецтва, художник-керамік, викладач Іршавської дитячої школи мистецтв.

Мисткиня Надія Вербищук народилася 9 січня 1965 року і походить з родини Ісаків с. Приборжавське. Батько Василь Ісак – різьбяр по дереву, мама Олександра Ісак – теж різьбяр по дереву, живописець. Вона приїхала з Черкащини, з Батьківщини Тараса Шевченка на навчання до Ужгородського училища прикладного мистецтва. Там зустріла свою любов Василя і влилась у творчу династію Ісаків. Надія виростала серед людей мистецтва і змалку потягнулась до прекрасного.

Настав час, коли вступила теж до відповідного  закладу, де  свого часу навчались її батьки. Обрала відділ кераміки, який успішно закінчила у 1984 році. Працювала художником керамічного цеху Іршавського промкомбінату, де розробляла взірці керамічних виробів.

З 1994 року є викладачем образотворчого відділу Іршавської ДШМ. Передає свій досвід юним художникам. Її вихованці займають призові місця на художніх виставках дитячої творчості різного рівня. Вона – учасниця районних, обласних та всеукраїнських виставок самодіяльного народного мистецтва. Володіє різними техніками у царині кераміки: рельєфом, барельєфом, пластиною круглої скульптури, у яких використовує сюжетні, тематичні композиції «Музики», «Муза», «За кавою», «Зима», «Діва Марія», «Лісова пісня». Працює також над живописними роботами «Осінь», «Храм», «Над Іршавкою». Не знаю, чи люті січневі морози вабили Надію до гарячої муфельної печі, чи вогонь мистецтва, який запалили батьки в серці майбутньої художниці, але вона достойно проносить його через своє життя, дарує людям, як Прометей.

Друзі та колеги вітають Надію Вербищук з чудовою датою в її житті, зичать здоров’я й творчої наснаги на плину хвиль чарівної річки під назвою – Творчість.

Василь Філеш,

член Національної спілкихудожників України, голова творчого  об’єднання Іршавщини «Колорит Боржави»